Петъчният ден беше празничен за децата от ОУ „Васил Априлов”, с. Хърлец. Техен гост в ролята на четник от априлското въстание беше Искрен Красимиров от проекта „Незабравимата България”.

В рамките на един учебен час децата се запознаха с факти за априлското въстание, гледаха филм, влизаха в ролята на Георги Бенковски и Райна Княгиня.

Инициативата е на младата учителка Емилия Гергова от хърлешкото училище, която се свързала с Искрен Красимиров.

„Подкрепям креативните идеи и много се радвам на колежката по български език и литература, която пое ангажимент и изпълни прекрасно този час по родолюбие”, каза Стефан Стефанов.

Педагогическият колектив и всички деца от училището бяха преки участници в урока. Анна Ангелова, която тази година извежда четвърти клас и ще води новите първокласници сподели, че подобни инициативи са прекрасни за бъдещите ученици.

„Ще се радваме да бъдат наши гости, за да усетят духа на училището, да видят колко подкрепа и уважение има сред децата и учителите. Очакваме ги”, каза Анна Ангелова, дългогодишен и опитен учител, позната в Хърлец.

Гости на събитието бяха кметът на Хърлец, г-н Огнемир Симов, секретарят на община Козлодуй, г-жа Лиляна Рашкова, зам.-кметът на община Козлодуй, г-жа Гинка Иванова. Жана Димитрова, директор на училището в Бутан, заедно с трима нейни колеги също бяха част от мероприятието.

На входа на училището гостите бяха посрещани по стара българска традиция с пита хляб.

На основния участник в събитието Искрен Красимиров една млада девойка подари букет от пролетни цветя, а всички деца се снимаха за спомен.