На 15.02. във Враца ще звучи знаменитата цигулка Гуарнери дел Джезу на брилянтния солист Оскар Бохоркез. Инструментът пленява с блестящ звук, уникален и неподражаем, истинска наслада за ценителите на класическата музика. До наши дни са достигнали само около двеста цигулки, изработени от Дж. Гуарнери, живял между 1698-а и 1744-а година.

Изключително талантливият цигулар Оскар Бохоркез живее в Берлин, но постоянно пътува по света, като си сътрудничи с най-добрите симфонични оркестри. Роден в семейство на музиканти, Бохоркез получава образованието си в елитни консерватории във Филаделфия и Виена. Дебютира като солист с Лондонската филхармония през 2009г. Уникалните музикални изпълнения на цигуларя се характеризират със страст, отдаденост и мечтателно свирене – качества, които се дължат и на неговия латиноамерикански произход.

В градската концертна зала на Враца, в четвъртък ще чуем Оскар Бохоркез в изпълнение на романтичния концерт за цигулка и оркестър в ми минор от Феликс Менделсон Бартолди, заедно със Симфониета -Враца, под диригентската палка на Димитър Косев. Маестро Косев е роден в Русе, възпитаник на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“. Завършва висшето си образование и специализира във Виена, понастоящем е главен диригент на Държавна Опера Русе.

В програмата на концерта „Европа без граници“ на 15.02 са включени още:

Дж. Паизиело – Увертюра „Севилският бръснар“, R.1.64 (премиера за България) и

А. Съливан – Симфония в ми (премиера за България)

Интересни детайли за произведенията в програмата и техните автори, както и биографии на гостуващите музиканти, ще откриете в новата книжка-каталог, която получавате с абонаментна „Зима-Пролет“, с бонус концерти и запазено място в залата. Книжката е в продажба в Билетен център „Гъбката“.

Билети за концерта на 15.02 и абонаментни карти за Юбилейния полусезон „Зима-Пролет“ ’24 на Симфониета-Враца, са в продажба в Билетен център “Гъбката”. За резервации и информация, т. 0896718303, 0899827060.