Община Козлодуй организира инициатива „Украси дръвче за Баба Марта“ по повод 1 март.

Инициативата беше насочена към всички детски градини и училища на територията на общината, като целта е да се насърчат децата да открият своя талант и да развият творческото си въображение, като украсят дръвче в двора на учебното или детско заведение, с помощта на своите учители.

Училищата и детските градини направиха красиви и интересни мартенски кътове.

В знак на благодарност за участието им в инициативата, Община Козлодуй, подари на всички учебни заведения големи мартеници, ръчно изработени от служителите в Народно читалище храм-паметник „Христо Ботев – 1879“, които вече години наред изготвят над 5 000 мартеници за празника.

По повод 1 март кметство Хърлец и кметство Бутан, съвместно с читалищата, украсиха тематично дръвчета в своите населени места.

1 март е Ден на Баба Марта, но и Ден на любителското художествено творчество. Денят на самодееца е един чудесен празник за хората, които не жалят време и сили, за да работят за запазването на българската традиция и култура.

На територията на община Козлодуй в различни творчески групи и състави се изявяват над 700 любители.

„Приемете моята почит и дълбоко преклонение към Вашата всеотдайност и голяма любов към изкуството, „към всичко българско и родно”, заяви в поздравителния си адрес към културните институции кметът на общината Маринела Николова.

Община Козлодуй пожелава на всички здраве и позитивизъм.

„Нека мартениците, които днес ще си закичим, ни донесат пролетно настроение и много нови надежди!“