Отбор „Предприемачи“ ООД в състав: Симона Стойнева, Ралица Ибрахимова, Вяра Конецовска и Цветислава Димитрова, с ментор Ивалина Иванова от ППМГ „Акад. Иван Ценов“, гр. Враца, посетиха Европейския парламент (EU Parliament) в Брюксел след спечелен конкурс „Моята предприемаческа идея за област Враца“ по идея на екипа на евродепутата Андрей Новаков.

В конкурса участваха общо 8 екипа от ученици на възраст 16+ години от Област Враца, както и ученици, студенти, докторанти и млади учени от учебни заведения на територията на Област Русе.

В деня на посещението на Европейския парламент, 10 Ноември 2022 г., младежите се срещнаха и с българските евродепутати Андрей Ковачев, Асим Адемов и Емил Радев.

На своеобразната дискусия бяха засегнати актуални национални и глобални теми, като приемането на България в Шенген, зелената сделка, Западните Балкани, Истанбулската конвенция и други.

Накрая Андрей Новаков представи екипа си, изказа своите благодарности за тяхната неуморна работа и посъветва учениците да вземат максимума от посещението си не само в парламента, но и в столицата на Белгия – Брюксел.

Есен Алиева от отдел „Посещения и семинари“ на ЕП предварително запозна учениците с начина на функциониране на парламента в седалищата Брюксел (залата е в кафявата цветова гама) и в Страсбург (залата е в синята цветова гама) и с логиката, по която са разположени евродепутатите в пленарната зала. Учениците имаха уникалната възможност в рамките на 30 минути да присъстват в пленарната зала на извънредно пленарно заседание, водено от председателя Роберта Мецола и да проследят гласуването и на българските евродепутати.

Последва посещение в Парламентариума (Parlamentarium) и Дома на Европейската история (House of the European History).

Денят завърши с вечеря в ресторант Моцарт в стария град по покана на Андрей Новаков, който в търсене на свежи идеи за справяне със съвременните предизвикателства, избира да чуе гласа на младите хора по време на Европейската година на младежта.