На 2 март 2022 г. в Панорама „Плевенска епопея – 1877” бяха обявени победителите в 24-то издание на Националния конкурс за детска рисунка „Освобождението”. Конкурсът е една от традиционните прояви, с които Община Плевен и Регионален Военноисторически музей Плевен отбелязват Националния празник на България – 3-ти март.

През тази година в изложбата взеха участие 595 творби на ученици от 66 училища от 48 населени места на територията на България.

Творбата на Никол Попова, ученичка в VI а клас на СУ „Св. св. Кирил и Методий” успя да впечатли журито и тя бе наградена с поощрителна награда.

Малките художници представяха по избор портрети на герои, паметници на признателност и сражения, свързани с националноосвободителните борби на българския народ и Руско-турската Освободителна война 1877/78 г.

Целта на конкурса е да провокира историческата памет и насърчи участниците в конкурса към обогатяване на знанията по българска история. Да им даде възможност да открият и отразят с художествени средства факти и събития по посочените теми, използвайки разнообразни исторически, литературни и художествени извори.