Народно читалище храм-паметник „Христо Ботев – 1879”, Козлодуй проведе за пета поредна година Фестивал на популярната песен „Гласът на реката” 2020.

Събитието е част от Общински културен календар и всяка година се провежда на 1 юни – Международния ден на детето.

V-тото издание на фестивала се проведе онлайн поради епидемичната обстановка в страната.

Участниците се състезаваха в две категории – индивидуални и групови изпълнители, в шест възрастови групи от 6 до 16 годишна възраст.

Първоначално бе обявена надпревара за събиране на гласове от зрителите, но голямата изненада към участниците беше и професионалната оценка на жури.

От общо 26 изпълнения, представени от различни краища на страната, зрителите имаха правото да гласуват в интернет пространството за своите фаворити.

След 15-дневно гласуване публиката избра своите победители във всяка възрастова група.

Професионално жури (Филипа Колева, Диана Младенова и Зорница Желязкова, кадри в областта на вокалното изкуство в поп и джаз и оперния жанр) също направи своята оценка за най-добри изпълнители.

Така в класирането на журито при най-малките с първо място и специална награда на журито бе отличена Камелия Любенова на 6 години, представител на вокална група „Шоколадчета”, гр. Лом.

Във втора възрастова група, която беше с най-много участници и с най-силна конкуренция, с равен брой точки бяха отличени две първи места – за София Андреевна на 10 години, от гр. Харманли, и Сирма Стоянова на 11 години от гр. Козлодуй.

В трета възрастова група първото място получи талантливата Никол Ивайлова на 14 години от гр. Шумен.

В категория дуети, триа, квартети и групови изпълнения, първа възрастова група, отново с равен брой точки бяха класирани две първи места за дует „Млечно шоколадче” и квартет „Шоколадче”, гр. Лом.

При по-големите призовите места заеха вокална група „Сладурани”, гр. Харманли, и вокална група „Шоколадчета”, гр. Лом.

В класацията на публиката като фаворити, събрали най-много гласове, се отличиха: при най-малките – Гергана Кръстева на 8 години от гр. Козлодуй, и във втора възрастова група – Любена Стоилкова на 11 години от гр. Левски.
Любена Стоилкова от гр. Левски получи и награда за „Любимец на публиката”, събрал най-много гласове в целия конкурс.

В трета възрастова група на първо място зрителите класираха Велизара Димова на 16 години от гр. Стара Загора.

В категорията на груповите изпълнения най-много харесвания успяха да съберат Йоана и Ема Кочеви на 9 и 5 години от гр. Козлодуй, дует Десислава Георгиева и Теодора Недева на 10 и 11 години от гр. Харманли и при най-големите – вокална група „Шоколадчета”, гр. Лом.

Цветелина Чипева, секретар на козлодуйското читалище, основен организатор на фестивала и музикален педагог в читалището, сподели радостта си за големия интерес, който продължава и след приключването на събитието.

Определено тази година фестивалът разшири своите граници и получи по-голяма популярност!
Самите участници споделят, че с удоволствие ще  гостуват на живо в следващото издание!