Премиера на мултимедийната Фантазия „Властелинът на пръстените“ със световни солисти

Специално за турнето, в България пристигат виртуозният цигулар Роман Ким и световните солисти – Деница Лафчиева (кларинет), Александър Гордън (виола).

Премиерните спектакли са на 22.07 от 21ч. в Летен театър – В.Търново и на 23.07 от 20ч. в София, кино „Люмиер“. Следват: 24 Юли – 19.00ч. Стара Загора – Културен център Ст. Загора; 25 Юли – 20.00ч. Бургас – Зала НХК; 26 Юли – 19.30ч. Варна – Зала 1, Фестивален и конгресен център и 27 Юли – 19.00ч. Пловдив – Дом на културата “Борис Христов”.

Впечатляващата премиера за България на Фантазия „Властелинът на пръстените“ по музика на Хауърд Шор е забележителна обработка на виртуозния музикант Роман Ким за цигулка, кларинет, виола и симфоничен оркестър. Представена атрактивно, със споделени творчески истории, мултимедия и виртуозни изпълнения на живо, с Врачанския симфоничен оркестър, под диригентската палка на Александър Гордън (Земцов). Водещ е телевизионното лице на вечната музика в България, оперният певец и режисьор – Марио Николов.

Фантазията „Властелинът на пръстените“ е аранжирана за световните музиканти със специалното разрешение на композитора на оригиналната музика към прочутата филмова трилогия и носител на „Оскар“, „Грами“ и „Златен глобус“ – Хауърд Шор. Специално внимание е отделено на партията на виолата. Всеизвестно е, че музикантът със световна слава Александър Гордън (Земцов) е виолист и диригент, и поради това Роман Ким пише партията на виолата така, че изпълнението да позволява на Александър Гордън и да дирижира едновременно оркестрантите.

Освен, че произведението Фантазия „Властелинът на пръстените“ ще бъде изпълнено за първи път в България, меломаните ще имат възможност да чуят и невероятния инструмент, на който свири виртуозът Роман Ким. Цигулката е специално модифицирана по вкуса на Роман Ким – има релефен гриф, струните са ръчно изработени от г-н Ким, а лъкът на цигулката е по-дълъг от стандартните модели. Материалът, от който е изработен, се пази в пълна тайна. Запознати твърдят, че лъкът е направен от рециклирани кукли Барби. Всички тези подобрения позволяват на Роман Ким да звучи по един много необикновен и специален начин, а публиката ще се потопи в невероятната музика от филма „Властелинът на пръстените“ с уникалното изпълнение на световно признатите музиканти – Роман Ким, Деница Лафчиева, Александър Гордън и Симфоничния оркестър на Враца.

В програмата на мултимедийния концерт Фантазия „Властелинът на пръстените“ на 22 юли от 21.00ч. в Летен театър Велико Търново ще чуем още – музика от Джон Уилямс и други любими филмови теми, аранжирани за симфоничен оркестър с неповторимия звук на Симфониета-Враца под диригентската палка на Александър Гордън (Земцов).

Билетите за Фантазията „Властелинът на пръстените“ са в продажба на касите на залите, в мрежите на Ивентим и Грабо. Подробна информация за всички зали, часове и билетни каси е публикувана в Фейсбук събитието: ФАНТАЗИЯ “ВЛАСТЕЛИНЪТ НА ПРЕСТЕНИТЕ” с РОМАН КИМ, ДЕНИЦА ЛАФЧИЕВА, АЛЕКСАНДЪР ГОРДЪН I ТУРНЕ ’23