Община Видин отбеляза 134 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия с официална церемония. По традиция тя се провежда пред паметника на Скърбящия воин в града.

На тържеството присъстваха кметът на Общината Огнян Ценков и общинското ръководство, народните представители Росен Живков и д-р Цветан Топчиев, областният управител на Видин Албена Георгиева и заместник областните управители Лъчезар Попиванов и Анжело Методиев, председателят на Общинския съвет Генади Велков, представители на политически партии, на държавни и културни институции, училища, много граждани.

Слово по повод годишнината произнесе кметът на Общината Огнян Ценков. В него той представи кратка хронология на събитията, довели до акта на Съединението и предшестващата го Сръбско-българска война през 1885 година, като отбеляза героичното участие в нея на Трети пехотен Бдински полк, създаден само една година преди това и подчерта справедливата кауза, за която се бори българският народ, за да защити единството на своята държава.

„За българите датата 6 септември е празнична. В същото време тя съдържа горчивия опит от една война, в която победителите скърбят. Това ни казва и този уникален паметник във Видин, пред който заставаме днес. Ние, видинчани, отново се покланяме пред лика на Скърбящия воин, защото съдбоносните битки от миналото и поуката от тях не са забравени. За да живеем в истински свободна и независима България, която днес е изградила приятелски добросъседски отношения на Балканите и върви уверено напред, редом с останалите държави в голямото европейско семейство. За да отворим с оптимизъм и самочувствие нова врата към бъдещето!“ – завърши своята реч Ценков и честити празника.

Под звуците на Градския духов оркестър пред паметника на Скърбящия воин бяха поднесени венци и цветя и изказана благодарност за участието на военнослужещи от Националната гвардейска част в тържествената церемония, организирана от Община Видин.