Трима заслужили дейци на здравеопазването, на изобразителното и на театралното изкуства – д-р Венцислав Анков, Евгени Кучков и Юли Пухалски, които наскоро бяха удостоени със званието „Почетен гражданин на община Мездра”, получиха своите отличия.

Това стана на майската сесия на Общинския съвет (ОбС). Отличията връчиха кметът на община Мездра Иван Аспарухов и председателят на ОбС Яна Нинова.

“Връчването на званието „Почетен гражданин на община Мездра“ се превърна в традиция в месеца на Празниците на културата „Мездра-май“, каза по време на церемонията Яна Нинова.

„Една признателност към всички онези, оставили частица от себе си тук, оставили следа в историята на общината ни. Нека не забравяме, че Мездра е отговорност, Мездра е кауза, Мездра е любов! С признателност към хората, допринесли за по-доброто бъдеще на Мездра, отдаваме почит към вас, новите ни почетни граждани!”

Дългогодишният лекар хирург в МБАЛ – Мездра д-р Венцислав Анков е удостоен със званието за цялостен принос в здравеопазването в община Мездра.

“Искам да благодаря на общинските съветници, на Председателя на ОбС, на г-н Кмета, за тази голяма и престижна награда, заяви при получаване на отличието д-р Анков. Когато получавам тази награда, не мога да не се обърна към моите колеги в болницата, с които сме работили години, години наред за здравеопазването в общината. Благодаря ви!”.

“Тази награда не я считам лично за себе си, сподели, видимо развълнуван, художникът Евгени Кучков, който е удостоен със званието за неговите изключителни заслуги и особен принос в духовния живот на общината. Тази награда е в памет на майка и татко… Това са хората, които създадоха две момченца и ги възпитаха в родолюбие и в труд. Аз не знам друго семейство да има двама сина – и двамата почетни граждани на този град. Това е в тяхна памет!”.

“Искрено съм изненадан, че ми се отдава такава чест, дами и господа, не съм си го и помислял дори, каза театралният режисьор Юли Пухалски, който също получава високото отличие за изключителни му заслуги и особен принос в духовния живот на общината. И когато една вечер си легнах като почтен гражданин и казах: „Лека нощ!“ на съпругата си, а на другата сутрин се събудих като почетен гражданин, се почувствах като риба на сухо – не знаех какво да кажа, не можех да говоря…

Сега, когато съм отново във „водата“, остава по-трудното – да остана почтен, макар и почетен гражданин на Мездра.

Благодаря ви от цялото си сърцев и душа! Честит 24 май „на патерица“! Честита награда на Георги Господинов и на всички нас – наградата „Букър“! Благодаря ви!”.

С новите трима, удостоени с най-високото отличие, почетните граждани на община Мездра стават общо 70. Доайени сред живите носители на званието са роденият в с. Върбешница виден български историк проф. Петър Петров (р. 1924 г.) и народният инструменталист, майсторът на окарината полк. инж. Георги Димитров от с. Лик (р. 1931 г.). Най-младите носители на отличието са лекоатлетът Митко Ценов (р. 1993), гимнастичката Мая Пауновска (р. 1988), треньорът по лека атлетика Йоло Николов (р. 1984), физикът доц. д-р Венелин Кожухаров (р. 1980 г.) и шахматистката Мария Велчева (р. 1976 г.).