С официална церемония „Теклас – България“ откри Производствен завод и Роботизиран склад във Враца. Лентата прерязаха кметът Калин Каменов и генералният директор на компанията Неби Анъл.

„Благодарение на съвместните ни усилия с Министерство на икономиката, Българска агенция за инвестиции и „Теклас – България“, тази инвестиция се случи изключително бързо“, заяви кметът Калин Каменов.

„Благодаря за това, че сте коректен партньор и днес тук работят служители от четири общини. Вярвам в капацитета на региона и се надявам все повече хора от Северозападна България и област Враца да намерят добре платени и качествени работни места и да създават своите семейства във Враца“, заяви кметът Калин Каменов.

Слово поднесе и президентът на Република България, който бе официален гост на събитието.

„Всяка една инвестиция от такъв мащаб и особено с такава специфика на производство е крачка напред за българската икономика“, заяви президентът Радев. „Не случайно, тази инвестиция стана във Враца и аз мисля, че това е нормално продължение на амбициите на дългогодишните усилия във Враца за усъвършенстване на образованието и за инвестиции във високи технологии“, добави президентът и приветства положените усилия и постигнатия резултат.

Генералният директор на „Теклас – България“ Неби Анъл представи дейността на компанията и нейните партньори в автомобилостроенето.

„Към момента изнасяме 100% от нашата продукция в целия свят, като износът ни за всяка година е на стойност около 500 млн. лв. Инвестициите ни в България са на стойност около 190 млн. лв., като една от най-важните е научно-изследователския център. Това за нас не е един голям актив, а една инвестиция за цяла България “, обяви Неби Анъл.

Приветствие към гостите и домакините отправи и посланикът на Република Турция Н.пр.Айлин Секизкьок, която заяви, че доверието към България като един от важните икономически партньори се увеличава.

Кметът на Община Кърджали Хасан Азис обяви, че инвестицията в Кърджали е доказателство за това, че когато се работи съвместно се постига успех.

На официалното откриване присъстваха също Александър Пулев -служебен министър на иновациите и растежа, областните управители на Враца и Кърджали Георги Митов и Даниел Делчев и председателят на Общински съвет Владимир Христов, общински съветници, представители на бизнеса, институции, организации и граждани.

По време на събитието бе представено изложение на изделията, които компанията произвежда във Враца, а в обиколка на завода бяха разгледани автоматизираните линии и новоизграденият роботизиран склад.