Българският концертмайстор Веселин Демирев, който живее и развива своята кариера в Олборг, Дания, се завръща на врачанска сцена след успешните си концерти със Симфониета-Враца в последните години.

Веселин Демирев се утвърждава като цигулар и артист с уникални качества. Слави се със своята виртуозност, изключителен звук, превъзходна музикалност и чистота на свиренето. В момента той е концертмайстор на Симфоничния оркестър на Олборг, Дания, както и постоянен гост-концертмайстор на Orquesta Sinfonika de Madrid – най-старият симфоничен оркестър в Испания. Веселин Демирев свири на цигулка „Йозеф Гуарнери“ от 1701г.

Ще чуем брилянтния цигулар под съпровода на Симфониета-Враца с диригент Хектор Гусман, във виртуазния Ян Сибелиус – Концерт за цигулка и оркестър в ре минор, оп.47

В концерта на 23-ти февруари във Враца посрещаме и мексиканския диригент Хектор Гусман, музикален директор на Симфоничния оркестър на Плейноу (PSO), на Irving San Angelo and Corpus Christi Symphony Orchestras в САЩ и почетен диригент на Филхармонията на Халиско в Мексико. Бил е гост-диригент на редица престижни ансамбли в Мексико, САЩ, Доминиканската република, Чехия, Полша, Япония, Южна Корея, Италия, Испания, Германия и др. В допълнение на грандиозната му кариера като диригент, Хектор Гусман се радва на международен успех като концертиращ органист и е носител на редица престижни световни награди.

В програмата на концерта „Майстори на цигулката“ на 23.02 от 19.00ч. в градската зала е включена и още една разкошна творба – Симфония №1 в до минор от Й.Брамс. Повече за произведенията и техните автори, както и биографиите на гостуващите музиканти, можете да научите от книжката-каталог на Симфониета-Враца, която се продава в билетния център. За първи път в настоящия сезон, текстовете, интересни и увлекателни, са подготвени от именития музиколог Марияна Булева.

Билетите за концерта на 23.02 са в продажба на касата в Билетен център “Гъбката” (до х-л “Хемус”), тел. 0896718303, 0899827060.