На 11-ти и 12-ти юни парк „Дъбника” във Враца ще стане сцена за богата програма от събития от сферата на изкуството и спорта. Тогава ще се проведе пилотното издание на фестивала „За хората и парка”, организиран от Фондация ДА ЛАБ, Спортен клуб по Таекуондо ТК Джумок и Община Враца с финансовата подкрепа на Фонд Култура при Общински съвет Враца. Партньори на събитието са Чех пласт, Нов медицински център, Хубев ЕООД, ЕКИ 8889 ЕООД и Open Vratsa. Куратор на фестивала е Галина Димитрова-Димова,

Програмата на фестивала е специално създадена за парк Дъбника и ще включи концерти, изложби, богата детска програма с куклени представления, клоунада, творчески работилници, викторини, игри и много други събития, програмирани на принципа „за всекиго по нещо”.

Жителите на околните квартали, случайни минувачи и любители на изкуството ще бъдат въвлечени в поредица от вълнуващи събития. Те ще имат възможност да станат активни участници в програмата, да разкрият своите таланти и умения, или просто да се забавляват заедно чрез средствата на изкуството. Така, фестивалът „За хората парка” ще се превърне в истински празник и повод за среща и общуване между хората.

Замисълът на фестивалът е хората да се срещнат отблизо с различни форми на съвременното изкуство и богатия ресурс, който то може да предложи като инструмент за социална интеграция и облагородяване на градски зони. В тези дейности приоритетно са включени социално-ангажирани практики и общностно изкуство, защото те са не само насочени към хората, а са за хората. Артисти от различни дисциплини ще работят на терен и ще търсят специфични особености на мястото с прякото участие на хората. Като активират зони на паметта и историята те разкриват съвременният облик чрез символи и знаци, характерни за живота на тази градска зона.

Сред участниците в програмата са: Куклен театър “Мале, мале”, Мануела Саркисян, Косе Босе, Плейбек театър “Ловци на истории”, Венелин Шурелов, група П.А.Р.К., Хриси Пачалова, Атанас и Галин Снежанови, клубове към Младежки дом и Младежки център, Враца, Регионална библиотека „Христо Ботев”, Враца, спортни клубове в града и други.

Пълната програма може да видите на https://fb.me/e/2AD9AlwCe