В програмата на концерта на 17-ти юни от 19.00ч. в зала „България“ са включени произведения от: Йозеф Хайдн, Ангел Котев, Томаш Голински, Парашкев Хаджиев, Ангел Заберски-син.

В последните години Симфониета-Враца утвърждава позицията си на един от най-успешно развиващите се извънстолични оркестри, с което привлича нови музиканти от страната и чужбина в състава си, както и именити солисти и диригенти в интригуващите си концерти. Част от динамичната програма на оркестъра, освен множеството концерти във Враца и региона, са и участията в престижни форуми в страната, какъвто безспорно е Международният фестивал „Софийски музикални седмици“.

Концертът на 17.06 в зала „България“ е с участието на „Люсид дуо“ – маримби от Австрия и именити български музиканти, които присъстват активно в концертния живот в страната и са желани гости на много български и чуждестранни сцени: Галина Койчева–Мирчева (цигулка), Даниела Дикова (пиано), Живко Василев (кавал). Ще ги чуем под съпровода на Симфониета-Враца с диригент Христо Павлов.

Билетите са в продажба на касата в зала „България“ и в мрежата на Ивентим, онлайн тук:  https://www.eventim.bg/…/simfonieta-vraca-i…/event.html

ДАНИЕЛА ДИКОВА, пиано – завършва НМА „Проф. П. Владигеров“ при проф. Л. Атанасова и специализира камерна музика и съпровод. Дългогодишен акомпанятор е в цигулкова катедра. През 2014 г. защитава докторска дисертация и е професор по клавирен съпровод в НМА. През 2004 г. сформира трио „Арденца”, което спечелва „Кристална лира” през 2009 г. Даниела е създател и артистичен ръководител на престижни артистични събития, като: международния конкурс за пианисти „Vivapiano“, конкурсите Vivavoce и Vivakordeon, фестивал Rila Music Exchange и творческа занималня за деца „АРТденциета“, отличена e с награда “Златно перо“ за принос към българската култура. Партниращ пианист със забележителна кариера, Даниела участва в национални и международни концертни проекти.

ГАЛИНА КОЙЧЕВА-МИРЧЕВА, цигулка – завършва НМА „Проф. П. Владигеров“ при проф. Г. Гичкова. Лауреат е на множество награди от престижни национални и международни конкурси. От 2007 г. е концертмайстор на Симфоничния оркестър на БНР. Цигулар е на легендарното трио Арденца. През 2016г. защитава докторска дисертация и е доцент е по цигулка в НМА. Галина е предпочитан солист от камерните и симфонични оркестри у нас и в чужбина

“LUCID DUO” маримби – Ирена Манолова и Томаш Голински създават безпрецедентна концепция за камерна музика със своите уникално звучащи инструменти, иновативен репертоар и виртуозни умения.

Lucid Duo са носители на първа награда на престижния Universal Marimba Competition 2011 в Белгия под патронажа на Нейно Величество Кралица Паола, удостоени с приза за невероятната си степен на чувствителност към звука и умения. Успехът им разкрива редица възможности за развитие, водят майсторски класове и участват редовно в международни фестивали в Австрия, Белгия, Хърватия, Испания, Полша, Холандия, Германия, Швейцария, Мексико и Япония.

ЖИВКО ВАСИЛЕВ е сред най-популярните кавалджии в България. Той е добре познат на публиката както в България, така и в Европа с постоянните си експерименти и търсенето на нови, неизследвани пътища в музиката. Благодарение на експериментаторския си дух, той започва да комбинира традиционния звук на кавала с различни популярни стилове като джаз, фънк, латин-джаз, поп, електронна музика и др. от което се получава непозната досега симбиоза и игра на стилове. Това води до оформянето на уникалния стил, с който асоциираме Живко Василев. Живко е не само композитор и инструменталист, но също и учител по кавал, както за начинаещи, така и за напреднали.

Младият музикант е роден в град Смолян, в сърцето на Родопите. Той е наследил любовта си към музиката от своя баща и е започнал обучението си по кавал в НУИ “Добри Христов” в гр. Варна, България. Висшето си образование завършва в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, със специалност кавал. Към този момент е студент в Codarts, един от най-престижните университети в Холандия. Участва в многобройни концерти по целия свят, работи с много световни музиканти като Max Moya, Xuxa Levi, Juan Garcia Herreros, Roberto Quintero, Christiane Karam, Ангел Заберски, Стоян Янкулов, Теди Кацарова, Силвия Кацарова, Калин Вельов и Hector Martignon. Също така, той е лидер и на негов собствен проект – Zhivko Vasilev Trio – Аутентик, с който смесва Български фолклор със съвременни западни течения. През 2020 той става част от световно известната група Арифа

* * *

МФ „Софийски музикални седмици” се провежда под патронажа на президента на

Република България г-н Румен Радев

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022г.

Съорганизатори: Столична община, Министерство на културата, Софийска филхармония, Национален дворец на културата

Повече информация за програмата: https://www.facebook.com/sofiamusicweeks/

www.sofiaweeks.com