Симфониета-Враца подновява репетициите и концертите си при допълнително осигуряване на репетиционната зала на оркестъра с бактерицидни лампи за спокойствието и безопасността на музикантите, и комфорта на публиката в залата по време на концертите като спазва противоепидемичните мерки и изисквания за отстояние и вход.

Симфониета-Враца кани почитателите си на интригуващ концерт от музикалния цикъл „VIVA BEETHOVEN“ посветен на 250-годишнината от рождението на Л. В. Бетовен.

На 19.11 (четвъртък) от 19.00 ч. в Читалище „Развитие” ще прозвучат Трети и Четвърти концерт от Лудвиг ван Бетовен, емблематични произведения за пиано и оркестър в творчеството на гениалния немски композитор. Солисти: Георгиос Филаделфевс (пиано) и Виктория Петкова (пиано). Концертът на Симфониета-Враца на 19.11 ч ще бъде под диригентската палка на Христо Павлов.

Ето какво споделя за предстоящия концерт гръцкият пианист и тенор Георгиос Филаделфевс, когото врачанската публика познава от прочутото музикално „Пътешествие из Средиземноморието“:

„Минали са двайсет и две години откакто за първи път свирих Третия концерт на Бетховен op.37 със Солунската филхармония под диригентството на Каролос Триколидис.

Тогава бях на осемнайсет години и този концерт ми донесе доста пианистични награди. Това е любимото произведение на моята гръцка педагожка Мария Херогиоргу, която е била ученичка на Маргерит Лонг и на Алфредо Казела.

В този концерт срещаме идеи и влияния от Дон Джовани, от Белини и още повече – оттенъци от театралното мислене на тази епоха, които по-късно използва и Вагнер. В концерта на 19.11 ще се осъществи и дебют със Симфониета-Враца на талантливата млада пианистка Виктория Петкова.

Тя ще изпълни Четвъртия концерт за пиано и оркестър от Лудвиг ван Бетховен и се надявам този дебют да й носи късмет и дълбочина като музикант. Благодарни сме и двамата на маестро Христо Павлов за поканата и за това, че поддържа на високо ниво класическата музика в град Враца и не само”.

Билетите за концерта на 19.11 в читалище „Развитие“ ще бъдат в продажба от понеделник –16.11) в градския билетен център (гъбката до х-л „Хемус“), тел: 0896718303, 0899827060.

Местата в читалището ще бъдат ограничени, съгласно противоепидемичните мерки в страната.

В допълнение към мерките, ръководството на Симфониета-Враца е осигурило за репетиционната зала на оркестъра иновативни UV-C бактерицидни лампи, които унищожават вируси, бактерии и микро-организми.

По този начин е осигурена безопасна среда и спокойна атмосфера за работата на музикантите.
Осигурен е и комфорта на публиката, която ще се наслади на концерта в залата на Читалище „Развитие“ при спазване на всички изисквания за присъствен капацитет, отстояние и вход.

Виктория Петкова е родена в Пловдив през 2002г. На пет години започва своето обучение по пиано при г-жа Васка Владимирова. От 2016-та година продължава да учи пиано при гръцкия пианист Георгиос Филаделфевс. През 2018-та година изнася първия си самостоятелен рецитал.

Тя има в репертоара си произведения, сонати и цикли от Барок до 21-ви век. Лауреат е на национални и международни конкурси по пиано като „Наследници на Орфей“ – Албена, „Надежди, таланти, майстори“ – Добрич, „Музиката и Земята“ – София, „Албер Русел“ – София и „Музикални фойерверки в Баден-Вюртемберг“ – Карлсруе. Виктория Петкова има защитено 4-то ниво – ATCL по пиано в Trinity College, London.

Георгиос Филаделфевс е роден през 1979г. в Атина. Започва обучението си по пиано на 11-годишна възраст. Три години по-късно е приет със стипендия в Националната консерватория „Манолис Каломирис” – Атина в класа на Рена Бека и успоредно с това започва уроци по пеене при Мария Коромандзу. След дипломирането си продължава да работи с голямата гръцка пианистка Мария Херойоргу-Сигара – ученичка на Ив Нат, Маргарита Лонг и Алфредо Казела.

През 1996г. печели първия си пианистичен  конкурс в Гърция, а две години по-късно идва в България да учи пиано в НМА „П.Владигеров” в класа на проф. Жени Захариева. Тук продължава да учи оперно пеене със Стоян Кисьов. През 2004г. завършва Магистратура по пиано, а през 2011г. Магистратура по оперно пеене.

Лауреат е на международни конкурси по пиано, като – „Гранд При Мария Калас”- Атина – II-ра награда, „Seiler”-София – I-ва награда, „Морис Салтиел” – Гърция – I-ва награда, „Музиката и земята“ – II награда – София, „Ямаха“ за две пиана – I награда – София и др.

Получава медал от кмета на Атина за творческа дейност.

През 2005г. дебютира като тенор с партията на Каварадоси в операта „Тоска” в Държавна опера-Стара Загора. Следват тенорови партии в оперите „Дон Паскуале”, „Азис и Галатея”, „Прилепът”, „Селска чест”, ”Палячи”, „Борис Годунов”, „Ромео и Жулиета” и др. Има в репертоара си общо 40 роли от Глук до Шостакович. От 2002г. с пианистката Валентина Василева изпълняват множество концертни програми,
включващи старинни арии, Lieder, канцонети, оперни арии, класически песни, цикли за глас и пиано.

Г.Филаделфефс има богат солов пианистичен репертоар. През сезон 2019-2020, заедно с режисьора Пл. Бейков създават нова постановка на моноспектакъла „Човешкия глас“ от Пуленк-Кокто в театър „Сфумато“ – гр. София. Гастролирал е в Гърция, Кипър, Испания, Португалия, Сърбия, Германия, Украйна, Белгия, Холандия, Швейцария, Унгария и Албания.