На 19.02.2023 г. се проведе Областния кръг на Националната олимпиада по ИТ в област Враца. Домакин на събитието беше ППМГ „Акад. Иван Ценов“. За областен кръг регистрираните проекти бяха 13.

На защита от ППМГ „Акад. Иван Ценов“ пред комисията се явиха 12 ученици, които представиха 7 проекта в три направления и две възрастови групи – 5-7 клас и 8-10 клас.

Безапелационен в своето представяне беше шестокласникът Валери Ташев. Той представи отлично своя проект „Космонада“ в категория Интерактивни проекти и е класиран на ПЪРВО място.

В категория Мултимедийни приложения ПЪРВО място е за Христиан Кръстев и Александър Йорданов от 10 клас – Приложен програмист, които представиха своята игра „The Warrior’s Rage”, ВТОРО място е за Алекс Гергова и Димитър Митев от 8 клас – Приложен програмист и техният сайт „Враца спортува“, а на ТРЕТО място в същата категория са Александър Томов и Калоян Иванов също от 8 клас – Приложен програмист, с техния проект „Компютърна АКадемия“.

ПЪРВО място в категория Софтуерни приложения е за Калоян Даскалов и Тимон Трифонов от 10 клас – Математика и информатика и техния проект „IntelliChess”, ВТОРО място зае Никола Недков от 10 клас – Математика и информатика и неговия проект bGrow, а на ТРЕТО място в категорията са Самуил Томов и Светлин Стоянов от 8 клас – Приложен програмист и техния интересен проект „EscapePMG“.

Браво на нашите участници за чудесните резултати и отличното класиране!