Юбилейният сезон 2023/24г. посветен на 100-годишнината от рождението на големия български диригент Радосвета Бояджиева и 50-годишнината от създаването на Държавна Филхармония – Враца, продължава с един специален за оркестъра концерт, в който солисти ще бъдат изявени музиканти от оркестъра.

На 5-ти октомври от 19.00ч. в градската концертна зала ще чуем солистите: Альона Чехова, Eлина Лагзда, Мариана Ротару, Лорела Миха и Доротея Кръстева (цигулка), Каролина Мендоса и Сонила Баха (виолa), Маргарита Глодунова (виолончело). На диригентския пулт ще бъде Момчил Томов.

В програмата, специално за концерта са подбрани великолепни произведения от композитори, представители на различни епохи в класическата музика. Ще чуем: А. Вивалди – Концерт за четири цигулки и оркестър в си минор, RV 580 (солисти: А. Чехова, Е. Лагзда, Л. Миха, М. Даскалова); Й. Хумел – Фантазия за виола и оркестър, оп. 94 (солист: К. Мендоса, премиера за гр. Враца); А. Пиацола – “Есен” из “Годишните времена” (солист: Марияна Ротару); М. Брух – Романс за виола и оркестър оп. 85 (солист: С. Баха, премиера за гр. Враца); В. Баргил – Адажио за виолончело оп.38 (солист: М. Глодунова, премиера за България); К. Атерберг – Сюита за цигулка, виола и оркестър, оп. 19 (солисти: А. Чехова и С. Баха, премиера за гр. Враца).

Билетите за „Солистите на оркестъра“ на 5-ти октомври са в продажба в Билетен център “Гъбката”, т. 0896718303, 0899827060. Почитателите на Симфониета-Враца могат да закупят и каталога за Есенния полусезон, с подробна информация за гостуващите солисти, диригенти, включените в програмата композитори и произведения.