Представлението „Разбойническа история“ на Уличен куклен театър „Мале-Мале“ се игра на сцената при БиблиоПощата в Крайдунавския парк на Видин.

Преди началото му заместник-кметът на Общината Борислава Борисова обяви, че от днес градът ни наистина се превръща във фестивална сцена, която през цялото лято ще ни среща с различни изкуства и творци.

„Искам да благодаря на съорганизаторите ни от Event Masters, EVENT STATION и на всички участници, без които нямаше как да се случи това вълнуващо събитие. От името на кмета на Община Видин д-р Цветан Ценков пожелавам успешно начало на фестивала и нека той се превърне в хубава традиция, която да радва гражданите и гостите на Видин! А на вас, най-малките зрители, пожелавам да гледате с интерес куклените постановки, да се учите и забавлявате в арт работилниците и се наслаждавате на игрите!“ – каза Борисова.

Кукленият спектакъл, с който започна фестивалът, е предназначен за деца над 4-годишна възраст. Той е адаптация по едноименната приказка на чешкия автор Карел Чапек.

Чрез класически кукли за параван „петрушки”, много хумор и карикатурни образи той ни връща в една стара епоха, проследявайки разказа за един разбойник и едно неловко положение, в което попада главният герой.

В тази история водят трима разказвачи – разбойници, които от коляно на коляно предават легендата за Вагабондо.

Публиката проследи с огромен интерес случващото се на сцената, а веднага след спектакъла децата се включиха с нетърпение и любопитство в творческото ателие за изработка на ръкавични кукли на театър „Мале-Мале“. С помощта на артистите те имаха възможност да си измайсторят своя театрална кукла, вдъхновена от спектакъла.

В същото време на ул. „Търговска“ в града три художнички – Теодора Обретенова, Зорница Кристиянова и Ванеса Петрова рисуваха върху електрически табла, превръщайки ги в миниатюрни произведения на изкуството.

Тази вечер от 19:00 ч., на сцената при Художествената галерия „Никола Петров“ фестивалът продължава с моноспектакъла на Георги Спасов – „Мечтата на пътуващия актьор“, а от 21:00 ч. „Кино под звездите“ кани край крепостта „Баба Вида“желаещите да гледат филма „Хотел Белград“.

Всички събития, включени в програмата на Vida ART Festival, могат да бъдат посетени напълно безплатно и са подарък от Общината за жителите и за гостите на нашия град.