С “Есенни предизвикателства” стартираха поредицата от физически активности под наслов „Мездра, активирай се!“, организирани от Община Мездра в рамките Националната инициатива „Нестле за Живей Активно! 2023“, която има за цел да популяризира активния начин на живот и здравословното хранене. По традиция активностите се провеждат в Европейската седмица на мобилността (European Mobility Week) – 16-22 септември, която тази година преминава под мотото „Пестене на енергия“.

Събитието започна с представяне на спортните клубове, които развиват дейност в гр. Мездра – ЖКХГ Анелия, СКЛА Атлет, КИБИ Лотос-М, ХК Локомотив, ОФК Локомотив и ШК Локомотив.

В спортния празник, който се състоя на площад „България“, се включиха учители и ученици от петте градски училища – СУ „Иван Вазов“, ОУ „Христо Ботев“, ИОУ „Св. св. Кирил и Методий“, ПГ „Алеко Константинов“ и ПГ „Васил Левски“, както и служители в Общинска администрация – Мездра.

Интересното в това изпитание за пораснали беше, че на старт застанаха учителите, а учениците бяха техни квестори.

Съгласно регламента на атрактивната надпревара, петте отбора от по четирима състезатели се съревноваваха за време в смесена щафета. Те трябваше да демонстрират бързина, знания и ловкост при преминаване през „змейка“ от конуси и по гимнастическа греда, в решаване на математически задачи и на литературен тест и в стрелба с топка в кош. За финал трябваше да подредят пъзел от 60 части със снимка на сградите на учебното заведение, в което преподават и на Община Мездра.

Най-бързо се справи екипът на Общинската администрация в състав: Велислава Илиева, Екатерина Димитрова, Симона Лалова и Христо Томов, който спря хронометъра на 16:58 мин. По преценка на организаторите обаче този отбор участваше извън класирането.

Така първи се нареди „Дрийм тиймът“ на СУ „Иван Вазов“ (Мирослав Аспарухов, Мария Иванова, Дияна Димитрова и Галина Маринова), следван от тези на ПГ „Алеко Константинов“ (Христина Стоянова, Десислава Петкова, Росен Гиздин и Камелия Рамчева), на ИОУ „Св. св. Кирил и Методий“ (Глория Николова, Валтер Христов, Доля Попова и Николай Дюлгеров), на ПГ „Васил Левски“ (Християн Георгиев, Гергана Дамянова, Страхил Димитров и Нина Котова) и на ОУ „Христо Ботев“ (Цветелина Цинцарска, Клавдия Добрева, Валентина Исаева и Веселин Огерелов).

Всички отбори участници получиха диплом за отлично представяне в „Есенни предизвикателства“, а победителите – и дартс, които им бяха връчени от кмета на общината Иван Аспарухов.

Спортният празник завърши с концерт на „БГ Дуетът“, който изпълни популярни български естрадни песни.

Активностите, организирани от Община Мездра в рамките на Националната инициатива „Нестле за Живей Активно! 2023“, ще продължат на 22 септември, когато със състезание за майсторско управление на велосипед за ученици от I до VIII клас ще бъде отбелязан Европейският ден без автомобили (European Car Free Day). Спортната проява е в петък от 10:30 часа отново на площад „България“.