В началото на месец януари, за шеста поредна година, Община Козлодуй обяви Общински литературен конкурс за есе на тема „Защо го понесохме в душите и сърцата си”, посветен на 175 години от рождението на Христо Ботев.

Конкурсът е част от Общинския културен календар за 2023 година и има за цел насърчаване на деца, младежи и възрастни творци с изявен интерес към литературата и творческото писане.

За участие в конкурса бяха получени 27 есета от различни краища на страната: Гоце Делчев, Кърджали, Габрово, Варна, Сопот, Димитровград, Русе, Видин, Враца, Лом, Асеновград, Козлодуй и др.

Във възрастовата група от 14 до 19 години се състезаваха 13 есета. След обсъждане комисията, определена със заповед на кмета, реши да награди следните участници: Първа награда печели Пламена Георгиева на 16 години, от град Габрово; Втора награда се присъжда на Александра Димитрова на 16 години, от град Кърджали; Трета награда се присъжда на Анелия Спахиева на 15 години, от град Гоце Делчев, и на Ерхан Сабушев на 17 години, от с. Слащен, община Сатовча.

Поощрителни награди получават: Даяна Дурчева на 16 години, от град Сопот; Силвия Богданова на 19 години, от град Козлодуй, и Иванка Братоева на 15 години от град Смядово.

Във възрастовата група над 19 години се състезаваха 14 творби. Комисията, след обсъждане, реши да награди следните участници: Първа награда печели Диляна Тодорова, на 38 години, от град Димитровград; Втора награда печели Радослав Смаилов, на 24 години, от град Мадан; Трета награда печелят Петрана Георгиева, на 44 години, от град Враца, и Евгения Кирчева, на 64 години, от град Кричим.

Поощрителни награди получават: Генчо Генчев на 62 години, от град Горна Оряховица, и Боряна Георгиева, на 30 години, от град Видин.

Допълнително ще бъде осъществена връзка с наградените участници за получаване на наградите.

Община Козлодуй благодари на всички, които проявиха интерес и участваха в конкурса.