В навечерието на 9 май, Ден на eTwinning – платформата за международно сътрудничество между образователни институции от Европа и съседни страни – представители на Клуб Еразъм към ППМГ „Акад. Иван Ценов“ и гости от VIа клас участваха в онлайн среща с партньорските екипи от Френска Гвиана, Португалия и Белгия.

Срещата се организира от българския екип в качеството му на координатор на проекта.

Учениците Деница Марианова, Лилия Иванова и Виктор Христов влязоха в ролята на водещи като представиха нашия екип и говориха по темата на проекта: влиянието на светлинното замърсяване върху здравето на човека, екосистемите и наблюдението на небесните тела, както и видовете и източници светлинно замърсяване.

Срещата завърши с работна среща на екипа от учители – г-жа Калина Николова, г-жа Пепа Павлова и г-жа Ани Павлова и техните чуждестранни колеги коментираха предстоящите дейности и тематични уроци със STEM насоченост.

Екипът от 45 ученици, членове на Клуб Еразъм в нашето училище вече завърши няколко от първите поставени им задачи като изработаване на вдъхновяващи кратки видеа за именити учени и анимирани картички по повод Деня на Земята със снимки на планетата, заснети от космоса.

Паралелно с осъществяването на международния проект, съфинансиран от Програма Еразъм на Европейската комисия, за поредна година сме координатори и на eTwinning проект, по същата тема, чрез който учениците ще имат достъп до безопасна онлайн среда за общуване и екипна работа.