Вчера, 21 май, Община Козлодуй проведе акция по почистване на града и населените места на територията на общината. В пролетната инициатива се включиха служители на общинска администрация, ОП „Комунална дейност”, ОП „Стопанска дейност и реклама”, служители от АЕЦ „Козлодуй”, Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” (ДП РАО), населените места (с. Хърлец, с. Гложене, с. Бутан и с. Крива бара) и граждани.

Кметът на община Козлодуй, г-жа Маринела Николова, също се включи в акцията по почистване на територията на града: „Благодаря на всички хора, които участваха в почистването. Община Козлодуй е нашият малък дом, и се радвам, когато всички задружно се грижим за него”.

Участниците в инициативата отстраниха храсти, листа, отпадъци, бяха окастрени дървета.

Бяха почистени местата от табела вход на град Козлодуй до ресторант „Бриз” (цялата централна градска част), Зоната за спорт и отдих – Дигата и прилежащото крайбрежие, Общежитията на АЕЦ „Козлодуй”, районът на магазин „Т-Маркет” и ПГЯЕ „Игор Курчатов”, дворовете на детските градини и училищата на територията на общината, и други.

АЕЦ „Козлодуй”, освен човешки ресурс, осигури тримери, косачки, чували, ръкавици и вода. Служителите от атомната централа се включват във всяка една подобна дейност на Община Козлодуй.

Близо 30 служители от всички специализирани поделения на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” за поредна година подкрепиха традиционната акция. Те също дариха чували, ръкавици и вода.

„Това е чудесна инициатива за Козлодуй. Аз съм от Монтана и там подобни акции не се организират. А е важно. Важно е и още как сме възпитани и как ще възпитаме децата си”, сподели Людмил Цветанов.

Благодарение на инициативата, в която взеха участие близо 300 доброволци, бяха събрани и извозени 12 кубика биоразградими отпадъци и 3 кубика отпадъци от опаковки, както и стари мебели.