Проектът „Ключ към Европа“, в който община Козлодуй беше партньор, заедно с още осем европейски държави, приключи с посещение на Европейския парламент в Страсбург точно в Деня на Европа – 9 май.

Трима представители от община Козлодуй участваха в заключителната среща по проекта, която се проведе в Германия, Алсбах-Хенлайн.

Там е седалището на организацията PVAH, която е основен изпълнител на проекта. Град Алсбах-Хенлайн е с 10 000 жители, намира се в близост до Франкфрут и Дармщад. Групата беше настанена в местни семейства.

„По този начин най-добре се случва сближаването и опознаването на общностите, тъй като ти на практика виждаш как живеят семействата в държавата-домакин. По време на посещението имахме възможност за разгледаме местния музей, културни и исторически забележителности. Кметът на общината беше неотлъчно с нас по време на двудневното ни посещение. Кулминацията на заключителната среща по проекта беше посещението в пленарната зала на Европейския парламент, където присъствахме на дискусия по повод Истанбулската конвенция. В парламента имахме възможност да видим две презентации, да се запознаем със структурата и работата на организацията. Впечатляващо беше! Отново си припомнихме европейските ценности – солидарност, равенство, свобода, демокрация и лично за мен е предизвикателство да ги имплементираме във всички действия на администрацията ни“, разказа Лиляна Рашкова – секретар на Община Козлодуй.

Проектът беше финансиран по програма „Европа за гражданите“ и включваше девет мобилности в деветте държави – партньори (Германия, България, Унгария, Чехия, Албания, Гърция, Полша, Испания и Италия). В Козлодуй през юни 2022 година посрещнахме 23-ма участника.