Приключи ремонтът на хотелската част за поклонници в най-големия действащ манастир във Врачанска епархия – Черепишкия манастир „Успение Богородично“.

По повод успешния завършек на богоугодното дело водосвет за здраве в светата обител извърши Врачанският митрополит Григорий, в съслужение с архимандрит Йоаникий, игумен на манастира, и с отец Владислав Цветанов от Врачанската св. митрополия. На архиерейското водоосвещение присъсваха кметът на община Мездра Иван Аспарухов, спомоществователи и доброволци, подпомогнали ремонтните дейности.

След водосвета Негово Високопреосвещенство благослови с молитва и поръси със светена вода обновените помещения в манастирския комплекс. Митрополит Григорий призова миряните да продължат да подпомагат поддръжката на манастира, който е архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност от национално значение.

Ремонтът на хотелската част за поклонници в Черепишкия манастир е първият от десетилетия насам. Той продължи няколко месеца, като беше подпомогнат от Община Мездра и от редица местни фирми, между които „Техкерамик-М“ АД, „Хемус-М“ АД, „ЛКС“ ООД, „Тениди“ ЕООД и „Консорциум Хидрострой Груп“ ООД – гр. Мездра, ЕТ „Йордан Величков-Влади“ – с. Зверино и „Пламен Йорданов-71“ ЕООД – с. Оселна.

Една част от тях дариха парични средства, а останалите – строителни, ВиК-а и други материали и оборудване. С безвъзмезден труд в инициативата се включиха членове на Клуб „БМЧК и Приятели на Искърското дефиле“ при Средно училище „Св. Климент Охридски“ – с. Зверино, на Доброволното формирование към Община Мездра и други.

Община Мездра благодари на всички дарители и доброволци, които подпомогнаха това христолюбиво начинание!

Снимки: Цветослава Тодорова (MediaNews.bg), Борис Кръстев