Представяне на най-новата поетична книга на Дарина Цветкова – стихосбирката „Българка съм” (2023 г., „БГ Принт“ – Враца), се състоя в НЧ „Просвета 1925“ – Мездра.

Организатори бяха Литературен клуб „Христо Ботев“ и Читалищната библиотека. Премиерата уважиха събратя по дух и перо на авторката, която е председател на Художествено-творчески клуб „Факел“ – с. Зверино.

“Българка съм” е 12-ата стихосбирка на Дарина Цветкова, която е израснала в мездренското село Игнатица, а в момента живее и твори в село Зверино. Поетичната книга включва 41 стихотворения с патриотична, философска и любовна тематика, разделени в три цикъла, всеки от които започва с мисъл на известен писател: „Главата ми да отсекат, пак ще викам: „Да живее България!“ на Николай Хайтов, „Първата стъпка не те отвежда там, където искаш, но те отмества оттам, където си.“ на Алехандро Ходоровски и „Любовта не е нито виновна, нито невинна. Тя само е.“ на Радостина Ангелова.

„Българска съм“ излиза с финансовата подкрепа на Община Мездра. Редактор на стихосбирката е по-малкият син на авторката – Георги Цветков, коректор – Наталия Иванова, а фотограф – Борис Кръстев.
“Предизвиквам ви да прочетете сами тази книга, да я вкусите насаме, да я съпреживеете, да я почувствате или да я извървите с вашата си душа, каза при представянето на „Българка съм“ Павлина Русева, главен библиотекар в НЧ „Просвета 1925“ и секретар на Литературен клуб ‚Христо Ботев“. Защото четенето на поезия е много интимно, съкровено за всеки човек.

Ако все пак успеете дори със зрънце да нахраните душата си, авторката е имало защо да я издаде. Дайте шанс на стихосбирката, дайте шанс и на себе си! Четенето на съвременна българска литература е богатство за читателя, топла пита с мед и шарена сол, аромат на роза, на теменужка, на друго дъхаво пролетно цвете – това е слънцето за очите и природата. Опитайте да четете всеки ден, полезно е и за вас, и за децата ви!”

Дарина Цветкова прочете избрани стихове от поетичната книга, някои от които са отличени с награди в национални литературни конкурси: „Българка съм“, „Душата ми е зрънце от харман“, „Българска си ме родила, мамо“.

Своите впечатления от лиричния свят на Дарина Цветкова споделиха Галя Василева, Дилян Добрев, Величка Христова и най-малкият репортер в област Враца – четвъртокласникът в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Мездра Кристиян Панов от Национален клуб „Млад журналист“.

Накрая авторката раздаде автографи и подари по един екземпляр от стихосбирката на присъстващите.