Представители на Община Мездра, доброволци от общинската организация на Български червен кръст (БЧК) и членове на Клуб “БМЧК и приятели на Искърското дефиле” към СУ “Св. Климент Охридски” – с. Зверино поздравиха лекарите акушер-гинеколози и акушерките в МБАЛ – Мездра по случай Деня на родилната помощ – 21 януари, Бабинден по стар стил.

От името на Община Мездра заместник-кметът Нели Минева и началникът на отдел “Образование, социални дейности и здравеопазване” Елена Нанова връчиха на завеждащия Акушеро-гинекологичното отделение д-р Владимир Цеков и на главната акушерка Елена Шифелбайн поздравителен адрес от кмета на общината Иван Аспарухов и кошница с подаръци и благодариха на екипа на отделението за всеотдайните грижи, които вече години наред полага за новородените и за родилките.

От своя страна доброволци на БЧК, водени от председателя на Общинския съвет на червенокръстката организация Наталия Христова-Горанова, също поздравиха акушер-гинеколозите и акушерките и подариха за нуждите на АГО-то 15 комплекта спално бельо, саксийни цветя за целия персонал на отделението и индивидуални подаръци на новородените от началото на годината.

Младите червенокръстци от Клуб “БМЧК и приятели на Искърското дефиле” с ръководител Петя Илиева изнесоха поздравителна програма и възпроизведоха традиционния ритуал “Измиване ръцете на акушерката” с пожелания: „както се хлъзга сапунът, така да е леко раждането“ и „колкото капки паднат в легена, толкова деца да се родят“.

Д-р Цеков благодари от името на своите колеги на Община Мездра на общинската организация на БЧК и на Клуб “БМЧК и приятели на Искърското дефиле” за оказаното внимание.

През миналата година в МБАЛ – Мездра са се родили 95 деца – 54 момчета и 41 момичета. За сравнение: през 2022 г. новородените са били 76, през 2021 г. – 113, а през 2020 г. – 141.

От началото на тази година са проплакали четири деца – 1 момиченце е 3 момченца: Ния, Васил, Тома и Антонио, чийто родители са от Елисейна, Севлиево, Типченица и Тишевица.