Консултациите се свикват във връзка с определяне на съставите на секционните избирателни комисии (СИК) за изборите за народни представители, насрочени на 11 юли 2021 г.

На поканата се отзоваха от всички парламентарно представени партии – Коалиция „ГЕРБ – СДС“, ПП „ИМА ТАКЪВ НАРОД“, Коалиция „БСП за БЪЛГАРИЯ“, ПП „ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ“, Коалиция „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ“ и Коалиция „ИЗПРАВИ СЕ! МУТРИ ВЪН!“.

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков поздрави представителите на политическите сили.

„Надявам се на 11 юли, когато са извънредните насрочени парламентарни избори, политическите партии да бъдат по-отговорни към избора на българския народ, да спазват всички законови изисквания и вотът да премине спокойно. И когато се избере Народно събрание, политическият елит на България да се обедини в името на бъдещето на нашата прекрасна страна. Аз лично като кмет бих се радвал вие наистина в оперативен порядък да си кажете мнението за състава на комисиите, така че да отговорим на законовите изисквания и второ – да се сформира правителство, което да даде шанс и на Видинския край, и на България да се развиват нормално и спокойно“ – каза д-р Ценков и пожела ползотворна работа.

Секретарят на Общината Валери Димитров отбеляза, че всички парламентарно представени партии са получили поканата в предвидения срок. Той обясни, че със свое решение от 27.05.2021 г. РИК – Видин е определила квотите на отделните политически партии, като ръководният състав на всички секционни избирателни комисии е 363 души от общо 999 членове.

Числеността на СИК, където има избиратели до 500 човека е 7 души, а за секциите с над 500 избиратели – 9 души. Валери Димитров допълни, че Общинската администрация е изготвила примерно разпределение на СИК с цел улеснение, което беше предоставено на всички.

По време на консултациите възникнаха спорове във връзка с разпределението на ръководния състав на някои комисии както в град Видин, така и в населени места от Общината.

ПП „ИМА ТАКЪВ НАРОД“ и ДПС се споразумяха помежду си за промени в СИК в селата Динковица и Долни Бошняк. Отделно „ИМА ТАКЪВ НАРОД“ и ПП „ГЕРБ – СДС“ се договориха за размяна в секция №41 в град Видин.

От Коалиция „БСП за БЪЛГАРИЯ“ имаха претенции за това, че липсват техни представители в ръководния състав на СИК в селата от Златорожието, в някои от големите квартали на Видин, а в същото време присъстват в по-голяма численост в квартал „Нов път“ и в селища, където има секции с под 100 избиратели.

Преговорите за промени с другите партии не доведоха до консенсус и съгласие не беше постигнато.

Материалите и предложенията от партиите ще бъдат предоставени на Районната избирателна комисия във Видин в срок до 10.06.2021 г. за определяне състава на секционните избирателни комисии.