От днес всяка книга в библиотеката ще бъде почиствана със специална UV машина

Уважаeми читатели и приятели, от днес всяка книга, която връщате в библиотеката и преди да заеме мястото си в нашия фонд, ще бъде дезинфекцирана с UV машина за стерилизиране на книги “Book Sterilizer SK-8000”.

Модерният апарат е инсталиран в отдел „Заемна за дома“ и ще бъде на разположение на всеки, който желае да дезинфекцира отново книгите преди да ги занесе вкъщи. Машината обработва до 6 книги наведнъж за 30 секунди. С помощта на UV лампи се осигурява 99,9% ефективна защита срещу прах, паразити, бактерии и вируси, в това число и COVID-19.

В устройството е инсталиран и освежител, който дезодорира изданията, а прахът се отстранява чрез високо въздушно налягане и силен поток от въздух. При стерилизацията книжните тела не се увреждат.

генерал агрохимикали

Дoceгa, във връзка с наложените противоепидемични мерки, в библиoтeкaтa ce нaлaгaшe 72-чacoвa „кaрaнтинa“ на книгите, преди да бъдат предоставени отново за ползване. С новата придобивка се намалява рискът от заразяване и вярваме, че ще внесем още повече спокойствие у нашите многобройни читатели. Машината е закупена със средства от бюджета на библиотеката.

Грижата и безопасността на всеки читател е наш приоритет!