На официална церемония бе открита новоизградената Компостираща инсталация в града.

Кметът Калин Каменов заяви, че реализираният проект е голяма крачка към намаляване на отпадъците.

„Тази инсталация е една екологична мечта. Досега беше трудно, заради изпълнението на строително-ремонтните дейности. Но най-голямото предизвикателство предстои, тъй като трябва да стимулираме нашите съграждани да изхвърлят разделно. Изграденото съоръжение не само ще намали количеството на депонирания отпадък, но и ще го превърне в полезен продукт. Вярвам, че с общи усилия на двете общини – Враца и Мездра съвсем скоро ще бъдем пример за подражание“ – допълни Каменов и поясни, че компостът ще бъде използван за облагородяване на обществени пространства, градини и паркове, както и за рекултивация на нарушени терени.

Kметът на Община Мездра – Иван Аспарухов изрази своята увереност, че съвсем скоро в инсталацията ще започне преработката на зелени и биоразградими отпадъци и добави, че поредният успешно реализиран проект с местната администрация във Враца е пример за качествено партньорство.

В рамките на церемонията бе отслужен водосвет от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий.

Капацитетът на инсталацията е до 8 000 тона годишно, като тя ще обслужва нуждите на над 80 000 жители на двете общини.

В рамките на проекта са закупени и 574 контейнери, като от тях 444 броя са за Враца – 96 за биоразградими и 348 за зелени отпадъци.

Съдовете ще бъдат разположени в жилищните квартали на града и в населените места. Извозването им ще се извършва с новопроизведени специализирани машини. За нуждите на компостиращата инсталация е закупена и нова специализирана техника.

Проектът се реализира по ОП „Околна среда 2014-2020 г.“ и е на обща стойност 5 783 872,87 лева, от които европейско финансиране в размер на 3 704 673,12 лева, национално съфинансиране в размер на 653 765,81 лева и съфинансиране от общините Враца и Мездра – 1 425 433,94 лева.