На 21 ноември Оряхово отбеляза своя празник. Част от официалното събитие беше и откриването на новия “Крайдунавски парк”, реализиран по проект на общинската администрация. В парка има обособени спортни площадки, кътове за отдих, алеи.  В словото си кметът Росен Добрев припомни и факти от историята на красивото крайдунавско градче: „ Тук, край древната река, споделила заедно с оряховци изгрева на свободата, греещи букви представят името на Оряхово – градът, който всички обичаме! Можем да открием и своя символика в разположенето им. След грохота на сраженията, сутринта на 21 ноември 1877 г., на брега, акостира от град Бекет, със своя отряд – румънският генерал Лупу!
С подкрепата на влиятелни българи той организира ред и учредява първото свободноградско управление до идването на войските на командващите военните действия – полковник Слъничану и генерал Мейендорф!На това място се срещат история и съвременност, събития и дела остават следи, за да пребъде Оряхово векове след векове.
Съхранявайки спомена за отминалите времена, ние имаме основата да градим своето настояще и бъдеще и само от нас зависи да работим отговорно и да оставим добри дела след себе си. Нека си честитим новия „Крайдунавски парк“, с пожелание да го ползваме със здраве, да го пазим и поддържаме, за да ни радва дълго време!“.