Днес Окръжен съд – Враца постанови да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо В. Д. от с. Бутан. Той е обвинен в това, че на 13 октомври 2020 г., около 20 ч., в ползвана от него къща в с. Бутан умишлено е умъртвил Х. Х. от Перник, като й е нанесъл удари по главата и тялото с крака и с твърд предмет.

При постановяването на най-тежката мярка за неотклонение съдът прецени, че от събраните макар и на този ранен етап доказателства може да се направи обосновано предположение за съпричастност на обвиняемия към извършеното престъпление.

Макар и да има постоянна адресна регистрация съществува и хипотетична възможност той да се укрие, за да затрудни разследването.

В социалното обкръжение В. Д. е известен с лоша характеристика. Обвиняемият е осъждан. Престъплението, в което е обвинен В. Д. – убийство – е тежко, умишлено престъпление, което се наказва с
лишаване от свобода от 10 до 20 години. „Постановената мярка за неотклонение „задържане под стража“ съответства на личността на дееца и на тежестта на извършеното деяние“ – се казва още в мотивите на съда.

Определението на Окръжен съд – Враца не е окончателно, а подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд – София в тридневен срок от днес.