Залата на „Дом на киното“ се оказа тясна, а местата недостатъчни, за да поберат желаещите да видят премиерата на най-новия православен филм у нас, посветен на известния гръцки светец св. Ефрем Нови. 

Авторът на филма – журналистът Ангел Бончев сподели своите съпреживявания по създаването на лентата, която му е отнела повече от две години. Филмът е посветен на неговата майка, която първа го среща с живота и чудесата на дивния Божи угодник св. Ефрем. Той благодари и на всички, които са помогнали за реализирането на документалния филм, сред които на Пловдивския митрополит Николай и на митрополитите на Кифася Кирил и Трикала Хризостом.

Филмът за Светецът светкавица, както наричат св. Ефрем в Гърция, е с благословението на манастира, където се покоят светите му мощи.

В летата пък се разказват покъртителните истории на хора докоснати от светостта на един за жалост все още почти непознат светец у нас. Затрогващи са историите на десетките хора, които са прибегнали до св. Ефрем и мигновено са получили отговор на своите прошения. За първи път у нас бяха излъчени и показани кадри и снимки на монахиня Макария, която открива чудодейните мощи на светеца, както и бе разказана за първи път пред камера чудо след смъртта на преподобната игумения.

Зрителите на най-новия филм го определиха като духовна храна все по-необходима в забързаното ни ежедневие.

„Нуждаем се от повече такива филми. Дано светецът бъде популяризиран и повече хора да му се молят, за да получават бърза помощ и закрила от него“, споделиха те пред Добротолюбие. В лентата участват десетки актьори, като сред тях е голямата българска актриса Емилия Радева.

Следващите прожекции на филма ще бъдат на 19 и 20 февруари от 18:30 часа. Обявена е и извънредна прожекция за 24 февруари тъй като интересът към филма е огромен.

ВАЖНО! Прожекцията на филма “Светецът светкавица” във Враца ще бъде на 21 февруари от 18 часа в кино “Метропол”, с вход свободен.