За седма поредна година в навечерието на Трифон Зарезан – 14 февруари по стар стил, в един от 100-те национални туристически обекта – Археологически комплекс „Калето” в гр. Мездра, се проведоха традиционните Дионисиеви празници.

Организатори на събитието, водещ на което бе Валерия Йорданова, бяха Община Мездра и Археологически комплекс „Калето“.

Вакханалната вечер беше открита с огнен спектакъл на актьорите от Театрална група „ТЕМП“ при Военен клуб – Враца с художествен ръководител Георги Врабчев, които пресъздадоха освещаване на виното в духа на древните религиозни празненства, посветени на бога на виното и на веселието.

Зрелищната възстановка бе изпълнена със сребърни реплики от тракийски съкровища и включваше дегустация на вино в автентични съдове под звуците на мистична музика.

Приветствие към присъстващите отправи директорът на Регионален исторически музей – Враца Георги Ганецовски, който припомни легендата за старогръцкия бог на умиращата и възраждащата се природа, на виното и веселието Дионис и разказа за някои от най-ценните находки, открити при теренните археологически проучвания на античната и средновековна крепост „Калето”.

„Поздравявам ви, че въпреки предизвикателствата, пред които сме изправени и студеното време, продължавате да спазвате тази традиция! Бъдете здрави!“, каза в заключение Ганецовски.

За празничната атмосфера на Дионисиеви празници 2021 допринесоха също артистичната оперна певица Маргарита Дамянова, която изпълни ария от операта на немския композитор Кристоф Глук „Орфей и Евридика”, и рецитаторите от Групата за художествено слово към Център за подкрепа за личностно развитие – гр. Мездра с художествен ръководител Лилия Христова, които припомниха народни обичаи, свързани с Трифон Зарезан.

За финал танцьори от Ансамбъл „Мездра“ при Народно читалище „Просвета 1925“ с художествен ръководител Мирослав Аспарухов изпълниха тематичния северняшки народен танц „По гроздобер“.

В мразовитата февруарска вечер зрителите и участниците в програмата имаха възможност да се стоплят с греяно вино, осигурено от Винарна „Типченица“.