Дни преди Възкресение Христово Община Мездра награди участниците в конкурса за великденска украса “Писан, шарен Великден – 2024”, организиран съвместно с Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН).

В конкурса взеха участие 8 детски градини, 5 училища и 12 читалища от общината. Съгласно регламента, те изработиха екстериорна великденска украса, с която украсиха фасадите и обществените пространства пред образователните и културните институции. В периода 16-21 парил потребителите на Фейсбук имаха възможност да гласуват за снимките с великденските украси на страницата на Община Мездра в социалната мрежа.

Конкурсът „Писан, шарен Великден – 2024“ е продължение на съвместната инициатива на Община Мездра и на МКБППМН „Създавай, а не руши!”, която има за цел да стимулира креативността и творческите изяви на жителите на общината, както и да поощри опазването на населените места от вандалски прояви.

“Най-хубавото на тази инициатива е, че 25 детски градини, училища и читалища се включиха в конкурса, каза на награждаването Нели Минева, заместник-кмет „Социално развитие и хуманитарни дейности“ в Община Мездра. И почти няма населено място в общината, което да не е празнично украсено. Тези екстериорни украси са направени с усилията на деца, ученици, учители, родители, читалищни дейци.
Няма по-ценен урок за децата ни от личния пример, който всеки от нас дава. Когато енергията на младостта бъде подкрепена от опита в креативни творчески процеси, резултатите са видими, съзидателни и красиви.”

Всички участници в конкурса получиха грамоти и лакомства – комплекти козунак, шоколадови яйца и зайчета, а победителите в трите категории: ДГ „Роза“ – гр. Мездра, СУ „Св. Климент Охридски“ – с. Зверино и НЧ „Факел-1926“ – с. Зверино, и предметни награди – три големи яйца от стиропор, които деца и ученици от местните детски градини и училища изрисуваха с великденска краски. Наградите връчиха Нели Минева и Борислава Христова, заместник-кмет „Икономическо развитие, индустриални инвестиции и транспорт“ в Община Мездра.

Представители на МКБППМН раздадоха на присъстващите 300 образователни брошури на тема “Превенция на агресията сред децата”.

Поздравителна програма изнесоха Вокална група „Детски свят“ – джуниър и Мажоретен състав при Център за подкрепа за личностно развитие и Вокална група от ОУ „Христо Ботев“ – Мездра.