По случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, Община Мездра награди с грамоти и финансови поощрения 114 ученици за постигнати от тях успехи през учебната 2020/2021 г. на международно, национално и регионално ниво в областите „Наука и техника“, „Спорт“, „Изкуство и култура“.

46 от тях са от ОУ „Христо Ботев“, по 23-ма от СУ „Иван Вазов“ и от ИОУ „Св. св. Кирил и Методий“, 9 от СУ „Св. Климент Охридски“ – Зверино, 10 от Център за подкрепа за личностно развитие (ЦПЛР) и 3 от Сдружение „Новото поколение на талантите“.

Групови награди за творчески и спортни постижения през тази учебната година получиха Вокална група ‚Детски свят“, мажоретният състав, група „Художествено слово“ и футболните отбори, родени през 2007 и през 2010 г., от ЦПЛР, Вокалните групи „Wings” и „Little Wings“, Танцовите формации „Keep it Real” – Mini Kids, 10-12 г. и 15-18 г. от „Новото поколение на талантите“, Клуб „Приятели-доброволци на БМЧК 2016“ при ОУ „Христо Ботев“ и ИОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Мездра, Клуб „БМЧК и приятели на Искърското дефиле“ и Клуб „Творилница“ при СУ „Св. Климент Охридски“ – Зверино, Детският танцов състав „Мездренче“ при НЧ „Просвета 1925“.

Специални плакети за цялостен принос в развитието на образованието в общината бяха връчени на 14 педагози, пенсионирали се през изминалата учебна година: Анжела Пелова, Йорданка Пешевска, Николина Цветкова, Татяна Томова и Юлия Иванова (ИОУ „Св. св. Кирил и Методий“), Валентин Иванов, Катя Йотова и Мая Кръстарска (ОУ „Христо Ботев“, Даринка Кузовска (СУ „Иван Вазов“), Диана Казашка (ОУ „Васил Кънчов“ – Моравица), Сашка Иванова (ПГ „Алеко Константинов“), Зоя Цветкова и Людмила Гачовска (ДГ „Мир“) и Илияна Прокопиева (ДГ „Роза“).

„Днес е особен празник, който ние, българите, имаме привилегията да празнуваме, може би, единствени в света. Това е празникът на Духа, празникът на Светлината, каза в приветствието си кметът на Мездра Иван Аспарухов.

Нека да отдадем заслуженото на светите братя Кирил и Методий, които сътвориха тази хармония на българския език и положиха основите на нашата писменост, на която днес пишат и говорят повече от 250 милиона души по света.

Искам да изразя своята благодарност към нашите учители – тези, които държаха навремето ръцете ни и ни научиха да пишем българските букви. Искам да благодаря на днешните преподаватели, които са на фронта на образованието и държат ръцете на прекрасните ни деца. Искам да задължим сегашните деца по същия начин да държат ръцете на техните деца и внуци – да ги научат на тези знаци, за да пребъде нашата азбука.

Този празник е уникален – уникален е, защото поддържа Искрата. Искрата на българщината. А тази искра притежава огромна сила, тя притежава силата да запали Огъня. И този Огън непременно ще бъде запален. Този Огън ще бъде запален за нашата просвета и култура, за българския дух, за да можем отново да тръгнем към нашето Възраждане. Честит празник!“

Празнична литературно-музикална програма по повод 24 май изнесоха възпитаници на градските детски градини „Детелина“, „Роза“, „Мир“ и „Слънчице“, както и ДТС „Мездренче“.