Община Лом спечели  ваучер на стойност 15 000 евро от Европейската комисия за инсталирането на безплатен интернет на обществени места по инициативата WiFi4EU. Безплатният Wi-Fi ще бъде ситуиран на публични пространства като площади, паркове, културни институции.

До края на 2018 г. Община Лом ще  подпише  споразумение с Комисията за получаване на ваучера.  През следващата година ще се направи избор на инсталационна компания, която да изгради избраните точки за достъп до високоскоростен интернет.

Изпълнителят трябва да има регистрация на портала WiFi4EU, като Община Лом трябва да поддържа новоизградената мрежа напълно активна за период от 3 години.

Лом  е сред общо 113-те класирани български общини – победители. Тя успя да кандидатства в първите 10 секунди от отварянето на конкурса и да пребори конкуренцията на останалите почти 13 000 кандидати от цяла Европа.

Основният принцип за избор е „пръв кандидатствал – пръв спечелил“. Българските местни власти ще получат финансиране в размер на 1 695 000 евро, което е приблизително 4.04% от бюджета на инициативата. Всички регистрирани ще станат част от общността на WiFi4EU и ще могат да се свържат с останалите участници в проекта.

снимка: Money.bg