Световният ден за борба с инсулта ще бъде отбелязан на 29 октомври под егидата на Световната организация за инсулт.

Община Козлодуй се включва в националната кампания „Научи симптомите на инсулт! Всяка минута е ценна!“Инициативата се провежда в условията на активна работа по съставянето на Национален план за борба с инсулта. В края на миналата година България се присъедини към Европейския план, като припозна една от основните му цели (заложена и в устава на Асоциацията за инсулт и афазия), а именно намаляването на броя на инсултите с 10 на сто до 2030 година. Това може да се постигне с правилна превенция, отбелязват от асоциацията. Като първа и основна стъпка те препоръчват научаването на симптомите на инсулта и правилната реакция при тяхното установяване.

На територията на 300 общини в България кампанията преминава под патронажа на кмета. Тази година кампанията се подкрепя от Министерството на здравеопазването, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, Националното сдружение на общините в България и много представители на българския бизнес.

На територията на община Козлодуй кампанията преминава под патронажа на кмета г-жа Маринела Николова.

Чрез кампанията се цели да се помогне намаляване с 10% на абсолютния брой на инсулти в България. Тази обществено значима цел е изпълнима само с обединените усилия на институциите и гражданското общество, защото инсултът е предотвратим и лечим, когато са правилно разпознати неговите симптоми и са предприети бързи действия.

Повече информация за кампанията може да намерите на следния линк.
https://stroke.us6.list-manage.com/track/click…