По повод Международния ден на Земята Община Козлодуй подари на всички училища по 5 иглолистни фиданки.

Днес, 22 април, Денят на Земята отбелязва своята 51-та годишнина. Денят на Земята за първи път се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада.

Първото честване организират Гейлорд Нелсън – бивш губернатор и сенатор от Уискoнсин, който издига каузата за опазване на природата и Денис Хейес – изявен студентски лидер.

В проявите на първия Ден на Земята се включват повече от 20 милиона американци от всички краища на страната. Като резултат от това събитие се оформя мощно движение в защита на околната среда и са приети законите за чист въздух и чиста вода на САЩ. Като международен Денят се чества от 1990 г. с цел да се обединят хората на планетата в защита на околната среда.

Неговата популярност нараства и днес, Денят на Земята е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард хора.

Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в над 170 държави, насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея.

Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.

България е една от първите страни, присъединили се към международното отбелязване на Деня на Земята. На 22 април 1992 г. президентът на Република България Желю Желев подписва клетвата в името на Земята.

Над 30 хиляди български деца се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на Земята. Декларацията е връчена на Конференцията на ООН за околната среда и развитието, проведена в Рио де Жанейро през юни 1992 г.

Оттогава всяка година България участва в отбелязването на Деня на Земята и дава своя принос за по-чиста и здравословна околна среда, за съхраняване на живота на планетата.