На 18 май за пръв път Община Козлодуй организира Национален крос „По стъпките на Ботев”. Мероприятието е част от традиционната Програма „Ботеви дни”.

Това спортно събитие предлага следните възможности за участие:

  • – 8 км и 760 м.Първи маршрут.
  • За опитни състезатели и бегачи.
  • – 4 км и 876 м. Втори маршрут.
  • За бегачи ентусиасти, за юноши и девойки на различна възраст.
  • – 1 км и 876 м. Трети маршрут.
  • За момичета и момчета до 12 години и за всички желаещи.

Дължината на маршрутите символично е свързана с годината, в която Ботев и неговите четници стъпват на Козлодуйския бряг – 1876 г.

Първи стартират участниците от най-дългия маршрут. Участниците от втория и третия се включват поетапно. Трасето е на територията на град Козлодуй, финалът – пред Паметника на Христо Ботев и неговата чета в Ботев парк, гр. Козлодуй.

Сборен пункт за извозване до старта на различните маршрути – централен площад, пред Народно читалище храм-паметник „Христо Ботев – 1879”, в 9:00 ч. на 18.05.2024 г. (събота).

На всеки старт на трите маршрута ще бъдат раздадени тениски на участниците. Тази година кросът ще бъде без състезателен характер, като статутът на събитието може да се променя следващите години.

Всички участници ще получат паметни медали.

Желаещите ще могат да посетят Националния музей „Параход Радецки” и Общинския музей „Козлодуй – новата станция на България”.

Националният крос „По стъпките на Ботев” се провежда в чест на 148 години от слизането на Ботевата чета на Козлодуйския бряг. Събитието има за цел чрез спорта да бъде засвидетелствана почит към делото на Христо Ботев и неговата чета.

Може да заявите своето участие, както и предпочитаната дистанция, на електронна поща: dhd.obshtina.kozloduy@gmail.com.

Участниците под 18 години е необходимо да представят декларация за съгласие предварително или в деня на мероприятието.

Декларацията може да бъде изтеглена от сайта на Община Козлодуй на следния линк:
https://kozloduy.bg/…/municipalit…/actual/news/konkurs300424