Над 80 ученици и учители от община Козлодуй поеха по стъпките на Ботев и неговата чета към Околчица.

В центъра на Козлодуй в 8:00 часа всички 1 600 походници бяха посрещнати от Зорница Симеонова, заместник-кмет на община Козлодуй, и Евгени Филипов, ръководител на похода.

Централният площад се изпълни с млади хора, които извиха кръшни хора с развяти знамена. Г-жа Симеонова пожела на участниците в похода „На добър час!” и връчи на най-добре представилите се в надиграването групи награди, осигурени от Община Козлодуй. Библиотеката към Народно читалище храм-паметник „Христо Ботев – 1879”, както винаги, бе подговила книги, от които походниците можеха да си изберат.

Тази година ученическите групи в похода са 52 от 18 области на страната. За първа година в 76-тия Национален туристически поход „По стъпките на Ботевата чета” се включват и възпитаници на българското училище във Виена и до 2-ри юни ще изминат пътя от Козлодуй до Околчица.

Участници от община Козлодуй има от СУ „Христо Ботев”, СУ „Св. св. Кирил и Методий” и ПГЯЕ „Игор Курчатов”. И тази година Община Козлодуй осигури нужната екипировка и оборудване на своите походници.