На официална церемония, която се състоя в навечерието на Международния ден на жената – 8 март, бяха наградени призьорите в поетичния конкурс „Жената – майка и любима” и в конкурса за произведения на изобразителното изкуство „Жените в изкуството”, организирани от Община Мездра.

В тазгодишното, 19-о издание на осмомартенските конкурси, които се провеждат от 2004 г. насам, взеха участие 25 жени творци – 14 художнички и 11 поетеси.

„Тези два конкурса постепенно се утвърдиха в културния календар на Община Мездра, развиха се във времето и се превърнаха в ежегодни прегледи на творческата продукция на нежния пол, каза по време на награждаването Светла Дамяновска, гл. експерт „Културно наследство и религиозни дейности“. Целта на тази хубава традиция е да се даде възможност на жените, които творят в сферата на изобразителните изкуства и на поезията, да изявяват своите таланти“.

В поетичния конкурс „Жената – майка и любима” се изявиха Василка Коловска, Галя Василева, Дарина Цветкова, Диана Иванова, Лилия Петрова, Надежда Нинова, Павлина Русева, Петя Вълкова-Симеонова, Савина Стоянова, Тодорка Василева и Христина Йончовска-Милчева. Те представиха общо 24 поетични творби, които бяха оценени от комисия с председател Валентин Вълчев, културен и читалищен деец. Обзор на литературната продукция в конкурса направи Елка Русева, филолог и член на журито, а всяка от авторките прочете по едно свое стихотворение.

На първо място комисията класира стихотворението „Смисъл“ на Диана Иванова, на второ място – „И след мен…“ на Галя Василева, а на трето място – „Понякога“ на Павлина Русева.

В конкурса „Жените в изкуството” се изявиха 14 художнички, в т. ч. три дебютантки – Василка Коловска, Деница Христова и Румяна Стоянова. Останалите участнички са Анна Митова, Даниела Савова, Кристина Котларска, Мария Цолова, Нели Стоянова, Росица Петкова, Светла Дамяновска, Снежана Петрова, Стела Цветкова, Теменужка Маринова и Феня Каранейчева. Сътворените от тях 36 произведения на изобразителното изкуство бяха подредени в обща художествена изложба.

С първа награда комисията с председател заместник-кмета Нели Минева отличи Нели Стоянова за живописното платно „Български багри“. Втора награда спечели Росица Петкова за натюрморта „Весели теменужки”, а трета награда заслужи Кристина Котларска за графиката „Вече на брега”.

Всички участнички в двата конкурса получиха цветя, грамоти, Алманах „Ескус-II” и новоиздадения албум с репродукции „Хубава Мездра“, а призьорите – и парични награди. Отличията връчи кметът на общината Иван Аспарухов, който благодари на дамите творци за създадените от тях красиви творби в багри и в мерена реч и им пожела по-добри дни и творческо вдъхновение и занапред.