На територията на област Враца за месец януари  2020 г. са регистрирани 149  престъпления, което е с 57% по-малко в сравнение с месец декември, миналата  година. Това стана ясно на провелия се днес месечен брифинг на полицията.

По думи на Директора на ОД на МВР Враца Янко Янколов врачанската полиция  е в челната петица по разкриваемост на престъпления в страната за отминалата 2019 г.

„От началото на годината за месец януари са регистрирани 52  пътнотранспортни произшествия с материални щети, които са с 7  повече от януари месец миналата година“, съобщи началникът на сектор „Пътна полиция“-Враца Иван Коцев.

Пострадали са  11 души, а ранените са 14 души.

По статистика за януари месец най-аварирал ден от седмицата е бил вторник.

Пътнотранспортните произшествия са ставали предимно в светлата част на денонощието, като са разпределени равномерно както в населените места, така и в общинската пътна мрежа.

Причина за възникналите ПТП-та най-вече са несъобразена скорост и отнемане на предимство, в някои случаи и двете.

За периода на януари месец 2020 г. са съставени 437  акта, или с 120 повече от същия период за изминалата година. Съставени са 4270  фиша, които са с 1560 повече от същия период за изминалата година.

„За тази седмица тече операция за скорост, а от другата седмица започва една обща операция, в която ще се извършат засилени проверки на товарни автомобили и автобуси, като в нея ще бъдат включени и служители на автомобилна администрация и служители на други служби от областната дирекция“, каза още Коцев.