В рамките на 14 дни колоездачи ще обиколят всяка една област в страната в подкрепа на каузата „България срещу диабета“.

Колоездачите ще преминат и през Враца и Монтана в неделя, 27 юни. Инициативата е част от проекта „България срещу диабета“, който се осъществява от Лайънс клуб – Видин в партньорството на Българска диабетна асоциация и Българско национално сдружение по детска ендокринология, както и с подкрепата на общински и областни администрации.

Преминаването през градовете е свързано и с обозначени места, които са наречени „диабетни патрули“ и всеки желаещ ще има възможност да му бъде измерена кръвната захар и да получи консултация и информация от медицинско лице.

Създаването на Национална мрежа за диабет е основната цел на организаторите, като вече са реализирани 3 обучения за диабетни координатори в цялата страна.

Паралелно с това започнаха и обученията на диабетни сестри, като целта е да бъдат обхванати около 1000 медици, работещи в детски градини, ясли, училища и социални институции.

Припомняме, че през 2019г. членовете на „Лайънс клуб Видин“, организираха найголемия международен благотворителен поход по въздух, вода и суша в името на каузата срещу диабета, на събитието беше събрана сумата от 50 хил. лв.

През тази година организаторите предвиждат и три големи летни лагера за родители и деца с диабет.