Днес, 17 февруари, в навечерието на тържественото почитане на 150 години от гибелта на Апостола на свободата, Начално училище „Васил Левски” отбеляза своя патронен празник.

Поздравителни адреси бяха поднесени от името на кмета на община Козлодуй и от ръководството на АЕЦ „Козлодуй” ЕАД.

Представена беше музикално-поетична програма и бяха наградени най-добре представилите се ученици в отделните конкурси, посветени на Апостола на свободата. В дните, преди патронния празник на училището, традиционно се организират конкурси в категориите: „Лъвски скок”; „Рисунка за Левски”; „Стихотворение за Апостола”.

Седмица преди патронния празник, по повод кръглата годишнина, бе проведен урок по родолюбие с участието на д-р Искрен Красимиров (режисьор, оператор, актьор и писател). Инициативата, част от Общински културен календар, бе подарък от Община Козлодуй за учениците от началното козлодуйско училище по случай отбелязването на 150 години от гибелта на един от най-великите българи – Васил Левски. На тържеството присъстваше главен експерт „Училищно образование” в Община Козлодуй – Наталия Петрова.

С празничната си програма, възпитаниците на Начално училище „Васил Левски” показаха, че в дни като този, народният дух се извисява над черното бесило, над всеки гнет и народно страдание, за да пребъде през вековете. Затова прекланяме глава и си спомняме за Левски и за живота му, посветен на Родината и на свободата на българския народ.