В петъчния ден, село Хърлец подобаващо отпразнува своя традиционен събор. Хърлечани изпълниха централния площад.

„Хърлец – това е нашият дом, нашите спомени, нашият живот, и като хора, които любят, тачат и милеят всичко родно, сме длъжни да вървим стъпка по стъпка напред. С постоянство и любов да градим и претворяваме.”, каза в приветствието си кметът на Кметство Хърлец, д-р Огнемир Симов.

За трета година в рамките на празника се състоя среща на калушарските дружини от Северозапада, организирана от читалището с подкрепата на Община Козлодуй, под надслов „Калуш – танц за здраве, предаван от поколение на поколение”.

Специален гост на мероприятието бе кметът на община Козлодуй, г-жа Маринела Николова, която пожела на всички жители и гости на селото да са много здрави и щастливи.

Присъстваха още: Ивалина Банова, заместник-кмет на община Козлодуй, Лиляна Рашкова, секретар на община Козлодуй, общински съветници, кметовете на населените места, представители на общинска администрация.

В празничната програма участие взеха Състав за автентичен фоклор „Калушари”, при НЧ “Никола Й. Вапцаров – 1927”, с. Хърлец, Фолклорен танцов състав „Калушари”, с. Златия, ДФ “Аугуста”, при НЧ “Никола Й. Вапцаров – 1927”, с. Хърлец, както и невероятните танцьори от “Майсторите на танца”, гр. Перник.

За всички присъстващи на празника пя талантливата българска народна певица Цветелина и добре познатият на поколения българи Руси Русев, които повдигнаха настроението на всички присъстващи.

Организатори на мероприятието са Кметство Хърлец и Народно читалище „Н. Й. Вапцаров – 1927”, със съдействието на Община Козлодуй.

Красива и цветна заря озари небето над с. Хърлец.