Младшите посланици от ППМГ „Акад. Иван Ценов“ бяха домакини на съвместно симулационно упражнение под надслов „Да се поставим на мястото на член на Европейския парламент“.

Участие в него взеха ученици от 10 клас на СУ „Козма Тричков“, гр. Враца, придружени от своя класен ръководител Лала Банева.

Събитието се състоя в рамките на един астрономически час в опит да се популяризира програмата за училища посланици сред повече училища от града.

Старши посланик Ивалина Иванова запозна младежите с целите и програмата на събитието.

Младши посланик Емил Николов от 11 в клас разказа на гостите за същността на програмата за училища посланици и направи кратък обзор на извършените и предстоящите дейности по програмата.

Любина Карамелска, учител по история и цивилизации, разясни накратко особеностите на обикновената законодателна процедура.

Последва симулационно упражнение за разделените в четири смесени отбора младежи.

Те работиха в две тематични комисии по Тема 2: Максимална сила на звука на персоналните устройства за възпроизвеждане на музика и Тема 4: Защита на животни от изпитвания.

Задачата беше да се запознаят с предложението на Европейската комисия и заинтересованите страни, да изготвят законодателно решение и да го представят пред останалите.

Гласуването беше с вдигане на ръка: за, против или въздържал се и резултатите бяха обявени.

Урокът продължи с дискутиране на приликите и разликите между симулационното упражнение и реалната работа на Европейския парламент, както и какво в действителност прави Европейският съюз по двете теми.

Обратната връзка от младежите беше позитивна – упражнението е постигнало целите си – опознаване на дейността на Европейския парламент и подобряване на демократичните им умения. Особено задоволителен за тях е факта, че са успели да изработят законодателни предложения близки до реалните политики на парламента.

Всички участници получиха подарък по програмата Жан Моне – тефтер от рециклирана хартия и молив от хартия в унисон със зелените инициативи на клуб „Свободна от пластмаса Европа“ към училището. Последва обща снимка и конкретни планове за нова среща.

Всички материали са налични в наръчника за учители и ученици „Активни уроци за Европейския съюз“, като беше използван и модул 3: Придобий демократични умения на презентацията в Prezi на https://prezi.com/c9juie4oz7pq/bu-bulgaria-m3/