С тържество на площад „България“, организирано от Община Мездра, жители и гости на гр. Мездра почетоха 79-ата годишнина от Победата над хитлерофашизма и Ден на Европа – 9 май.
Двойния празник уважиха представители на Общинската администрация и съвет, членове на местните организации на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) и на Националната асоциация „Сигурност” (НАС) в общините Мездра и Роман, кандидати за народни представители.

По традиция честването започна с ритуал по издигане на знамената на Република България, Европейския съюз и Община Мездра под звуците на националния химн „Мила Родино“. Прозвуча и химнът на Европа „Ода на радостта“.

Приветствия към присъстващите отправиха кметът на община Мездра Иван Аспарухов и Данаил Димитров, секретар на общинската организация на СВВБ.

Празнична програма изнесе Вокална група от II „а“ клас в ОУ „Христо Ботев“ с ръководител Анета Петкова, която изпълни песните „Знамето ни е трицветно“, „Мари Доне“ и „Малка мома цвете брала“.
Честването на 9 май завърши с празнично шествие и поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите от община Мездра във войните за национално освобождение и обединение.

Преди тържеството, по случай годишнината от Победата над хитлерофашизма, Инициативен комитет за възстановяване на бюст-паметникa на ген.-полк. проф. Иван Кинов (1893-1967 г.) в родното му село Лютиброд и Районна организация на НАС – Мездра-Роман връчиха Свидетелства за дарения и Благодарствени адреси на физически и юридически лица, организации, институции, самодейни състави и творци, подпомогнали с финансови средства и материали изграждането на паметника или взели участие в честването на 130-ата годишнина от рождението на българския военен и политически деец, което се състоя на 13 май миналата година в Лютиброд.

Благодарности към дарителите и инициаторите за възстановяване на паметника изказаха кметът Иван Аспарухов, председателят на Инициативния комитет Василка Стойкова и Иван Братинов, председател на Районната организация на НАС.