„И ние сме хора и искаме да живеем човешки: да бъдем напълно свободни в земята си, там гдето живее българинът – в България, Тракия [и] Македония. От каквато и народност да живеят в този наш рай, [те] ще бъдат равноправни с българина във всичко. Ще имаме едно знаме, на което ще пише: „Свята и чиста република“.“ Васил Левски, 1870 г.

С поклонение пред бюст-паметника на Васил Левски (1837-1873) на 18 юли гр. Мездра отбеляза 185-ата годишнина от рождението на Апостола на свободата. Организатори на възпоменателната проява бяха Община Мездра и Народно читалище „Просвета 1925“.

Сред дошлите да почетат паметта и святото дело на безсмъртния идеолог и организатор на българското националноосвободително движение бяха кметът на общината Иван Аспарухов, председателят на Общинския съвет Яна Нинова, изпълнителният директор на НАПОС-РБ инж. Делян Дамяновски, родолюбиви граждани от различни поколения, ученици от градските училища – участници в образователната инициатива на мездренското читалище „Забавно лято в библиотеката“.

По повод годишнината от рождението на националния герой тематична програма изнесоха Стоян Димитров и Кристиян Панов от групата за Експериментален театър при читалището и рецитатори от Клуб „Умението да говорим пред публика“ при СУ „Иван Вазов“. Те изпълниха стихотворенията „Родина“ на Цанко Церковски и „Потомците на Левски“ на Цветан Ангелов и есето на Лъчезар Еленков „Талантът на Дякона“.

„Със своя непреклонен стремеж към свобода Васил Левски остави изключителна следа в български дух, каза в словото си кметът на Мездра Иван Аспарухов. Ние винаги ще си задаваме въпроса: Като спечелихме свободата си – какво да правим с нея? Въпрос, който е стоял и пред Апостола. Той ни е дал и отговор на този въпрос. Че трябва да бъдем единни, без разлика на етнос и цвят на кожата, че трябва да работим заедно за благото на България.

Нека да помним този завет и да си дадем дума, че това, което той ни завеща, най-после ще се случи. Дано ние да го доживеем – ако ли не, то аз съм убеден, че нашите деца ще го постигнат. Честит празник!“

С едноминутно мълчание и падане на колене присъстващите почетоха паметта на Апостола.

Венци и цветя на признателност бяха поднесени от името на Община Мездра и на Общинския съвет, ПГ по МСС, ВМРО – Мездра, местния клуб на привържениците на ПФК Левски – София. Цветя положиха също граждани, ученици и участници във Втория международен фолклорен фестивал „Фолклорната магия на Мездра“.