Мецосопраното Юлия Саврасова пристига от Виена за концерт на 10-ти декември със Симфониета-Враца и диригента Константин Илиевски.

Главният диригент на симфоничния оркестър на БНР – Константин Илиевски, се завръща във Враца с блестяща програма в концерта на 10-ти декември от 19.00ч., акцент в юбилейната програма на Симфониета-Враца, послучай 50-годишнината от създаването на Държавна Филхармония – Враца и 100-годишнината от рождението на големия български диригент Радосвета Бояджиева.

В концерта от цикъла „Традиции и съвременност“ на 10-ти декември (неделя) от 19.00ч. в градската зала ще имаме възможност да чуем Симфония № 4 от Густав Малер.

Симфонията е композирана в периода от 1899 до 1900 г., въпреки че включва песен, първоначално написана през 1892 г. Фрагменти от тази песен, „Das himmlische Leben“ (Небесният живот) се чуват в първите три части, преди да бъде изпята изцяло от солист в четвъртата част. Както по-малка по оркестрация, така и по дължина в сравнение с по-ранните симфонии на Малер, Четвъртата симфония първоначално е планирана да бъде в шест части, редуващи се между три инструментални и три вокални. Окончателната форма на симфонията, започната през юли 1899 г. в Bad Aussee и завършена през август 1900 г. в Maiernigg, е в четири части. Премиерата е изпълнена в Mюнхен на 25 ноември 1901 г., дирижирана лично от Малер с Кaim Orchestra. Същата година, премиерно е изпълнена и в Берлин, а на следващата година – през 1902, и във Виена. През 1930 г., е направен запис на симфонията в изпълнение на японски оркестър, дирижиран от Хидемаро Конойе, който е и първият запис на симфония на Малер. Някои теми и мотиви в Четвъртата симфония се срещат и във Втората, Третата и Петата симфонии на Малер.

Солист в програмата ще бъде мецосопраното Юлия Саврасова, която пристига от Виена, специално за концерта. Билетите са в продажба в Билетен център „Гъбката“ до х-л „Хемус“, тел. 0896718303, 0899827060.

Мецосопраното Юлия Саврасова е родена през 1981 г. в Русия. Завършва обучението си в Държавния университет на Русия „Херцен“ при проф. Т. Смелкова и Академията за млади оперни певци на Мариинския театър. Усъвършенства уменията си в САЩ, където учи при Исус Кинонес Ледесма, както и във Виена

(Австрия) при Виктория Лукианец. Участва в майсторски класове по оперно пеене на Елена Образцова, Маквала Кашрашвили, Катя Ричарели и Веселина Кацарова. Юлия Саврасова е победител в международни конкурси, сред които: XXI-ия певчески конкурс „Миклаус Шнайдер“ в Трнава/Словакия, II Международен певчески конкурс „Борис Штоколов“ в Санкт Петербург.

Дебютира на сцената на Мариинския театър с операта на В. А. Моцарт „Сватбата на Фигаро”. Следва дебюта и в Татарската държавна опера и балет в Казан (Татарстан), в ролята на „Кармен“ от Бизе. Участва няколкократно в оперения фестивал Шаляпин (Казан), както и в различни оперни турнета.

Гастролира като солист в редица известни зали по света и работи с оркестъра на Санктпетербургската държавна филхармония, Мариинския театър, Московския дом на музика, Политеатърът в Пекин, Операта в Кайро, Театър Тапия в Сан-Хуан/Пуерто Рико, Театър Аристон и Teatro di Casinò в Сан Ремо, Концертхаус във Виена, Нидерландската опера в Амстердам, Гранд театър Хефей/Китай, Историческата градска зала във Вупертал, Татарската държавна опера и балет. Работила е с диригентите В. Гергиев, П. Смелков, Т. Сохиев, М. Гютлер, М. Татарников, А. Викулов, М. Крейци, А. Канторов, Р. Са[1]лаватов, А. Ел Саеди, В. Цяцианис и А. Аниханов.

Юлия Саврасова участва също и в редица рецитали с камерна музика. Впечатляващи са съвместните и изяви с пианистите Павел Егоров и Норман Шетлер. Често работи и с Алесандро Аморети. Понастоящем живее във Виена.