„За мен е огромно удоволствие да присъствам на форум, в който участват предимно млади хора, защото именно те са лицето на България пред Европа. Наблюдавайки развитието на Враца и региона, мога да заявя, че тук има потенциал за развитие на ИТ индустрията. Имаме конкретни идеи как цифровата трансформация може да бъде ефективен ускорител на региона, тъй като тя променя начина, по който работим, учим и реализираме проектите си.

Първата важна крачка към изпълнението на поставените цели е свързаността. В новия програмен период е заложен необходимият финансов ресурс, с който да бъде обезпечено наличието на високоскоростен интернет не само в градовете, но и в малките населени места от страната.

По програмата за безплатен интернет WiFi4EU се инвестират 120 млн. евро, като България е сред водещите страни в Европейския съюз по брой подадени заявления за участие. Следващата стъпка е създаването на дигитални иновационни хъбове, за които са предвидени близо 500 млн. евро. Мотото на програмата е „Тествай, преди да инвестираш“.

Вярвам, че и във Враца ще има подобен хъб, който ще е от полза както на потенциалните инвеститори, така и на живеещите тук“ – с тези думи еврокомисарят Мария Габриел откри областния форум „Цифровизацията – възможност за растеж на област Враца“.

Мария Габриел представи и първата програма в тази област – „Дигитална Европа“.

В рамките на срещата, кметът Калин Каменов представи възможностите за развитие на ИТ сектора в града. „Искам да подчертая, че за пръв път Враца се посещава от еврокомисар. Работата на Мария Габриел е част от нашата визия за развитие на региона.

За периода 2014-2020 година, в областта ще имаме над 7 000 човека, които ще са преминали обучение по информатика и информационни технологии. Те са в основата за надграждането и устойчивото развитие на цифровизацията и ИТ индустрията в града.

Поради тази причина полагаме неимоверни усилия за задържането на младите хора в региона, защото искаме да направим нашия град достъпен, но не само за посещение на социалните мрежи, а за създаване на продукти, които да са полезни на обществото“ – каза кметът Каменов и допълни, че Враца разполага с база за развитие на ИТ сектора.

„В града имаме огромна материално-техническа инфраструктура, където може да се обособи Дигитален център.

Това е „Ученическото градче“ – което разполага с три учебни корпуса, голямо общежитие и физкултурен салон. Вярвам, че с общи усилия и с подкрепата на еврокомисаря Мария Габриел – желанието ни ще се превърне в реалност и Враца за пореден път ще е добрият пример“.

Ползите от цифровизацията и постигнатите резултати до момента бяха представени от депутата в Европейския парламент – Владимир Уручев. Областният управител на Враца – Малина Николова запозна присъстващите с промените в образователната сфера в региона, които са ориентирани към цифровизацията.

На форума присъства и министърът на регионалното развитие и благоустройството – Петя Аврамова, която заяви, че бъдещето е в цифровизацията.

„Основен акцент на регионалното министерство е развитието на регионите. Поради тази причина по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 бяха инвестирани 5 млрд. лв. за инфраструктурни проекти, енергийна ефективност, селски райони, туризъм и достъпна градска среда. Вярвам, че дигитализацията и технологиите са в основата на икономическия растеж и развитието на по-малките региони и населени места. Цифровата трансформация ще допринесе както за повишаване на производителността на предприятията, така и за по-голямата конкурентоспособност“ – добави още Аврамова.

Постиженията на Враца в областта на информационните технологии и връзката между образованието и бизнеса бяха представени от създателя на „Враца софтуер общество“ – Емилиян Кадийски, който подчерта, че от 2013 година до момента в града   развиват дейността си три ИТ компании.

По време на срещата ръководителят на партньорската мрежа на Телерик Академия – Гриша Караниколов представи възможностите за развитие на сектора. Събитието продължи с презентация на софтуерната компания „Софтконсултгруп“, в рамките на която основен акцент бе възможността за разширяване дейността на компанията във Враца.

В края на форума възпитаничката на ППМГ „Акад. Иван Ценов“ в града – Станислава Конова запозна присъстващите с участието на училището в настоящето и бъдещето на Дигитална Европа.

В рамките на събитието присъстващите имаха възможността да задават своите въпроси към еврокомисар Мария Габриел за бъдещето на дигитална Европа и за възможността за развитието на сектора във Враца.

На областната среща за цифровизацията присъстваха още: народният представител Красен Кръстев, заместник областният управител Мирослав Комитски, заместник-кметът Петя Долапчиева, представители на бизнеса и неправителствени организации, директори на учебни заведения от областта, учители по информационни технологии, ученици и граждани.