„Дейностите, които реализира Община Враца в района на ж.к. „Околчица“ са в изпълнение на приетия през 2011 година регулационен план на града. Същевременно с изграждането на вертикалната планировка се разрешава проблем на живущите, който датира от 2003 година“ – това заяви заместник-кметът Мария Попова при среща с граждани и представители на медиите.

Членовете на етажната собственост от блока на ул. „Ангел Грамчев“ №4 коментираха, че с изпълнението на проекта в квартала ще се намери решение на един дълго отлаган във времето проблем. „От 2003 година няколкократно сме сигнализирали местната администрация за лошото състояние на инфраструктурата в района, в това число имаме и предоставен снимков материал, на който ясно се вижда наличието на множество дупки и неравности, създаващи невъзможност за преминаването както с автомобили, така и на пешеходците.

Вярваме, че след завършването на строително-ремонтните дейности ситуацията ще бъде значително подобрена и поетапно ще продължи обновяването на междублоковите пространства не само в нашия квартал, но и в целия град“ – казаха още жителите.

генерал агрохимикали

Живущите в блок на ул. „Ангел Грамчев“ №2 изразиха своето притеснение по отношение на реконструкцията на пътя и възможността да се създадат предпоставки за по-голям трафик в квартала, както и да преминават тежкотоварни превозни средства, които да зареждат търговски обект, който предстои да се открие. Мария Попова посочи, че към момента се възстановява улица и прилежащ тротоар, които ще обслужват гаражните клетки и предблоковите пространства в района, а не път, по който ще се отклонява трафикът от главния булевард.

Във връзка със спекулациите, че строително-ремонтните дейности се изпълняват в услуга на бъдещия търговски обект, ресорният заместник-кмет заяви, че реализирането на реконструкцията е включено в програмата за капиталови разходи на Община Враца за 2019 година, договорът с фирмата-изпълнител е подписан на 25 септември тази година, а строителната площадка е открита на 16 октомври, като новоизградената инфраструктура не се подобрява пряко за нуждите на търговския обект, а е свързана с исканията на живущите в района за по-добра среда за живот около пространствата пред блока.

В рамките на срещата Мария Попова допълни, че желанието на живущите за ограничаване преминаването на автомобили в близост до блока, може да се изпълни след завършване на дейностите по проекта, като се поставят елементи за градско благоустрояване – бордюри, антипаркинг съоръжения и др.

Към момента строително-ремонтните дейности по изпълнението на вертикалната планировка продължават, като теренът се подготвя за асфалтиране.